Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Trūcīgā statuss visbiežāk tiek piešķirts nestrādājošiem cilvēkiem un bērniem

Trūcīgo personu kopskaitā trīs gadu griezumā nemainīgi lielāko īpatsvaru veido pilngadīgas darbspējīgas nestrādājošas personas un bērni, liecina Labklājības ministrijas (LM) Informatīvais ziņojums par atsevišķiem sociālās drošības jautājumiem.

Aizvadītā gada septembrī no visām personām, kuras atzītas par trūcīgām, 36% bijuši pilngadīgas darbspējīgas nestrādājošas personas. 2011.gada septembrī šis procents bijis nedaudz lielāks - 39,3%, bet 2010.gadā - 41,6%.

Savukārt 34,5% starp trūcīgajiem pagājušā gada septembrī bijuši bērni, tikpat daudz arī 2011.gada septembrī, bet nedaudz vairāk 2010.gadā - 34,8%.

Trešo lielāko grupu jau trīs gadus veidojušas pilngadīgas darbspējīgas strādājošas personas, tomēr šo cilvēku skaits starp trūcīgajiem bijis daudz mazāks. 2012.gada septembrī - 9,6%, 2011.gadā - 9,4%, bet 2010.gadā - 10%.

Starp trūcīgajiem iedzīvotājiem bijuši arī iedzīvotāji bērna kopšanas atvaļinājumā, pilngadīgas personas ar invaliditāti un pensijas vecuma cilvēki.

Latvijā 2011.gada martā 190 800 personu bija piešķirts trūcīgās personas statuss, kas bija augstākais sociālajos dienestos mēnesī reģistrētais rādītājs visā finanšu un ekonomiskās krīzes periodā. Savukārt jau kopš 2011.gada aprīļa šo personu skaits pakāpeniski samazinās un 2012.gada novembrī bija sarucis līdz 112 271.

Kā uzsver LM, trūcīgo personu skaits valstī gan joprojām ir pārlieku augsts. Ministrija cer, ka šogad jau veiktie un vēl plānotie pasākumi, kas vērsti uz iedzīvotāju materiālās situācijas uzlabošanu, kā arī valsts sniegto pakalpojumu klāsta paplašināšanu, palīdzēs trūcīgo skaitu samazināt vēl vairāk.

Starp pasākumiem, kas jau veikti un varētu veicināt samazinājumu, LM min maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksu griestu dubultošanu, vecāku pabalsta minimālā apmēra palielināšanu un bezdarbnieka pabalsta izmaksas perioda noteikšanu deviņu mēnešu garumā visiem saņēmējiem neatkarīgi no iepriekšējā apdrošināšanas iemaksu stāža.

Savukārt starp plānotajiem LM izceļ vairākus jaunus aktīvās nodarbinātības pasākumus - reģionālās mobilitātes veicināšana, atbalsts bezdarbniekiem ar atkarības problēmām, kā arī darbnīcas jauniešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas