Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trešdienas vakarā elektroenerģijas stundas cena Latvijā sasniegs Nord Pool biržas griestus

Trešdien, 17.augustā, pēcpusdienā no plkst.18 līdz 19 elektroenerģijas stundas cena Latvijā sasniegs Nord Pool biržas griestus - 4000 eiro par megavastundu (MWh), liecina informācija Nord Pool biržas mājaslapā.

Tāpat arī pārējās Baltijas valstīs - Lietuvā un Igaunijā - cena šajā stundā sasniegs 4000 eiro par MWh, kas ir tehniski iespējami augstākā stundas cena biržas ietvaros.

Trešdienas vidējā elektroenerģijas cena vienoti Latvijā un Lietuvā sasniegs 823,98 eiro par MWh, savukārt Igaunijā tā būs 682,05 eiro par MWh.

Kā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Elektroenerģētiķu un elektrobūvnieku asociācijas valdes izpilddirektors Gunārs Valdmanis, cenas kāpuma pamatā ir jaudu deficīts, ko, pēc viņa ieskatiem, varētu radīt divi faktori - ražošanas jaudu atslēgumi Igaunijā un gāzes deficīts reģionā.

Viņš pauda, ka Igaunijā patlaban aktīvi norit elektroenerģijas ražošanas staciju tehniskā apkope, kas arī ierobežo valsts spēju saražot elektrību.

Pēc biržas "Nord Pool Spot" sniegtās informācijas, Latvijā šobrīd tiek veikti remontdarbi elektrostacijā Rīgas termoelektrostacijā (TEC)-1, savukārt Lietuvā elektrostacijā "Lietuvos elektrine" jau kopš gada sākuma divi energobloki netiek piedāvāti tirgū, bet tiek uzturēti kā energosistēmas rezerve jeb tā sauktā terciārā rezerve. Piemēram, elektroenerģijas apgādes atjaunošanai un stabilitātes nodrošināšanai jau faktiskas avārijas gadījumā.

Valdmanis min, ka biržā "Nord Pool Spot" nav informācijas par to, kādi ir iemesli vairāku citu reģiona elektrostaciju darbības režīmiem, piemēram, par Rīgas TEC-2 un "Lietuvos elektrine" modernizētā energobloka darbību. Taču ārkārtīgi augsta dabasgāzes cena, kā arī bažas par dabasgāzes deficīta veidošanos gaidāmajā apkures sezonā norāda uz iespēju, ka elektrostaciju operatoriem šobrīd vēl var nebūt pietiekama tehniska un ekonomiska pamatojuma šo elektrostaciju ieslēgšanai.

Asociācijas izpilddirektors skaidroja, ka ir jārēķinās, ka elektrostacijas ieslēgšana tirdzniecībai uz tik īsu laika periodu kā stunda var būt neekonomiska - elektrostacijas ieslēgšanas process ilgst vairākas stundas un ir saistīts ar vērā ņemamu kurināmā patēriņu, tāpēc racionālāk un no izmaksu viedokļa pamatotāks var būt lēmums ieslēgšanu atlikt uz periodu, kad no izmaksu viedokļa pamatotas cenas saglabājas ilgāku laiku, piemēram, vairākas stundas.

Valdmanis atzīmēja, ka kopumā šī situācija norāda uz to, ka Baltijas valstu elektroapgāde ir nonākusi neparasti saspringtā situācijā, kas sliktākajā scenārijā sistēmas operatoriem, atbilstoši tīkla kodeksa prasībām, var likt noteikt īslaicīgus elektroenerģijas patēriņa ierobežojumus. Balstoties uz pieejamo informāciju par elektrostaciju remontiem, tas var saglabāties vairākas dienas.

Elektroenerģētiķu un elektrobūvnieku asociācijas valdes izpilddirektors izteica prognozi, ka 20.augustā darbs būtu jāatsāk Igaunijas Auveres elektrostacijai ar uzstādīto jaudu 274 megavati (MW), kurai būtu japalielina pieejamais elektroenerģijas apjoms Baltijas tirgū.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas