Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesnešu algu palielinās par 35% jeb līdz 2695 eiro

Šodien stājas spēkā grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz atalgojuma palielinājumu tiesnešiem un prokuroriem.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas saistībā ar Satversmes tiesas spriedumu, kurā par pamatlikumam neatbilstošām atzītas normas par tiesnešu atalgojuma noteikšanu. Līdz šim rajona tiesas tiesneša mēnešalga bija noteikta 1966 eiro apmērā, un konstitucionālā tiesa norādījusi, ka tiesnešu darba samaksas faktiskā vērtība nenodrošina tiesnešu finansiālo neatkarību.

Līdz ar to Saeima pieņēma likumu grozījumus, kas paredz tiesnešu algu palielināt par 35% jeb līdz 2695 eiro. Tas nodrošināšot konkurētspējīgu un amata prasībām atbilstošu atlīdzību, kas būtu līdzvērtīga līdzīgu amatu atlīdzībai citos varas atzaros, kā arī citās valstīs. Tas motivētu jaunos profesionāļus pieteikties tiesneša un prokurora amatam, teikts likuma izmaiņu anotācijā.

Tāpat mainīta līdzšinējā kārtība, kad amatalga ik gadu tiek pārskatīta atbilstoši vidējai darba samaksai tautsaimniecībā. Turpmāk mēnešalgas noteikšanā ņems vērā arī kopējo valsts ekonomisko izaugsmi, saglabājot līdzšinējos koeficientus.

Šādu atlīdzības noteikšanas sistēmu plānots attiecināt uz Saeimas ievēlētām, apstiprinātām un ieceltām amatpersonām, kā arī Saeimas un pašvaldību domju deputātiem.

Grozījumi paredz, ka Ministru kabinets ne retāk kā reizi četros gados izvērtē valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku, kā arī tiesnešu un prokuroru atlīdzības sistēmu, lai, ņemot vērā kopējo valsts ekonomisko attīstību, varētu nodrošināt sabalansētību starp valsts varas atzariem.

Saeimas pieņemtās likuma izmaiņas paredz arī mēnešalgas pieaugumu valsts iestādēs nodarbinātajām ārstniecības personām un Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājiem.

Top komentāri

Udo Ulbergs
U
Tas ir lieliski! Latvijā ir ļoti godīgi tiesneši ar tipiskām godīga cilvēka fizionomijām. Latvijā tiesneši nekad netiesā aizmuguriski, jo uzskata to par lielāko grēku, par ko pienākas nāves sods. Latvijā tāpēc neviens tiesnesis nav likvidēts, jo neviens latviešu tiesnesis nav atbalstījis aizmugurisko tiesāšanu. To Latvijā ir darījusi tikai Daugavpils tiesnese Lāčplēse saskaņā ar ukraiņu recidīvista Guščina pasūtījumu. Lai viņai vieglas smiltis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas