Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tiesnesim jāatlīdzina valstij zaudējumi par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā

Kurzemes rajona tiesas tiesnesim Renaram Jūrmalim būs jāatlīdzina zaudējumi Latvijas valstij par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā atvaļinājuma laikā, vēsta Latvijas Avīze (LA), atsaucoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, kuru nesen par tiesisku atzinusi arī Administratīvā rajona tiesa.

Administratīvā rajona tiesa noraidījusi tiesneša Jūrmaļa pieteikumu atcelt KNAB lēmumu, kas paredz, ka Jūrmalim jāatlīdzina valstij nodarītie zaudējumi - 5853,11 eiro. Šie zaudējumi radušies, kad tiesnesis no 2017. līdz 2020.gadam savu atvaļinājumu laikā devies uz Dāniju, kur novembrī un decembrī kā līgumstrādnieks strādājis kažokzvēru ādu pārstrādes rūpnīcā.

Šādu četru atvaļinājumu laikā tiesnesis nopelnījis vairāk nekā 11 000 eiro. Galvenā problēma bijusi tajā, ka Jūrmalim kā tiesnesim nebija atļaujas savu amatu savienot ar vēl kādu darbu, turklāt viņš šos savus blakusienākumus arī nebija norādījis valsts amatpersonas deklarācijās, vēstīja LA.

Informācija par Liepājas tiesneša nelikumīgo rūpalu nonāca KNAB, kas konstatēja, ka Jūrmalis pārkāpis likumā noteiktos ierobežojumus, tāpēc 2022.gada 17.maijā sāka pret viņu administratīvo procesu. Izmeklēšanas laikā KNAB secinājis, ka tiesnesis informāciju par savām darba gaitām Dānijā apzināti slēpis un nodarījis kaitējumu valsts pārvaldes kārtībai. Tiesneša pretlikumīgās darbības bijušas ilgstošas, un tādā veidā gūtie ienākumi sasnieguši ievērojamu apmēru.

Izvērtējot visus apstākļus, KNAB priekšnieks lēma, ka Jūrmalim jāatlīdzina valstij 52% no Dānijā gūtajiem ienākumiem. Jūrmalis tam nepiekrita, tādēļ vērsās tiesā, kura gan viņa pieteikumu noraidīja. Šis spriedums vēl būs pārsūdzams Administratīvajā apgabaltiesā.

KNAB aģentūrai LETA apliecināja, ka 2022.gada 15.februārī nosūtīja iestādes rīcībā esošo informāciju Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētājai, kas ir pilnvarota izvērtēt, vai ir pamats ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi Jūrmali un tās ietvaros izskatīt, vai tiesnesis pieļāvis likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumus.

Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētāja 2022.gada 15.februārī ierosināja disciplinārlietu, savukārt Tiesnešu disciplinārkolēģija, izskatot disciplinārlietu, 2022.gada 1.aprīlī konstatēja, ka Jūrmalis tiesneša amatu ir savienojis ar aizliegtu amatu, gūstot no aizliegtas amata savienošanas ienākumus. Tiesnešu disciplinārkolēģija Jūrmalim piemēroja disciplinārsodu.

Izvērtējot Tiesnešu disciplinārkolēģijas pieņemto lēmumu un pamatojoties uz likumā noteikto, KNAB 2023.gada 23.maijā pieņēma lēmumu uzdot Jūrmalim atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus, norādīja KNAB.

Jūrmaļa komentāru par šo spriedumu, kā arī informāciju par to, vai viņš plāno to pārsūdzēt, LA iegūt neesot izdevies, jo tiesnesis decembrī devies kārtējā atvaļinājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas