Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Teju puse Latvijas iedzīvotāju atbalsta atkritumu depozīta sistēmas ieviešanu

Pašreizējo atkritumu konteineru sistēmu par labu esam atzīst 41% Latvijas iedzīvotāju, bet plānoto depozīta sistēmas ieviešanu atbalsta nedaudz vairāk - 45% Latvijas iedzīvotāju, liecina pēc Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pasūtījuma pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

"Pēdējā gada laikā depozīta sistēmas ieviešana kļuvusi par visai aktuālu tematu masu medijos, tomēr Latvijas sabiedrībā joprojām nav vienota viedokļa par to, kurā virzienā iepakojumu šķirošanas jautājumā būtu jāiet mūsu valstij. Daļa iedzīvotāju, balstoties ārvalstīs redzētajā, uzskata, ka depozīta sistēma ir uzteicama tā iemesla dēļ, ka, nododot tukšo PET pudeli, pretī var saņemt naudu, taču ne visi atbalsta šīs sistēmas ieviešanu Latvijā," pauž SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Pēc viņa teiktā, cilvēkos bažas raisa sistēmas ieviešanas un uzturēšanas lielās izmaksas, kas atspoguļosies dzērienu cenās veikalu plauktos. "Šajā aptaujā, atbildot uz jautājumu, kura šķirošanas sistēma, pēc respondentu domām, būtu vislabākā, 45% norādīja uz depozīta sistēmu, bet līdzīgā aptaujā, taujājot, vai iedzīvotāji atbalsta ieceri ieviest jaunu atkritumu šķirošanas sistēmu, pārliecinošu atbalstu pauda vien 29% aptaujāto," skaidrojis Kaktiņš.

Saskaņā ar aptaujas datiem, priekšroku dalītās atkritumu vākšanas jeb konteineru sistēmai dod lauku iedzīvotāji, kā arī aptaujātie vecumā no 64 līdz 75 gadiem. Turklāt dažādos Latvijas reģionos attieksme pret optimālāko atkritumu vākšanas risinājumu atšķiras, piemēram, vismazākais atbalsts depozīta sistēmai ir Vidzemē. Savukārt vislielākā neziņa un izpratnes trūkums par katras pieejas priekšrocībām vērojams Latgales un Kurzemes iedzīvotāju vidū, kur 25% un 22% aptaujāto nevarēja paust konkrētu viedokli par labu kādai no minētajām šķirošanas sistēmām.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis (ZZS), atzīmējot, ka Latvijā gadā savāc apmēram 800 000 tonnu atkritumu, uzsvēra, ka plānotais depozīts veido tikai 2% no kopējā Latvijas atkritumu daudzuma. "Ieviešot depozīta sistēmu, mēs nevis veicināsim kompleksu visu veidu atkritumu šķirošanu un vākšanu, bet radīsim paralēlu sistēmu pašreizējai dalīto atkritumu vākšanas konteineru sistēmai. Divu sistēmu vienlaicīga uzturēšana Latvijas iedzīvotājiem izmaksās divreiz dārgāk nekā šobrīd," ir pārliecināts Kaminskis.

Viņš gan norāda, ka LPS neiestājas pret depozīta sistēmu, taču uzskata, ka to nedrīkst ieviest, pirms nav precīzi zināmi jaunās sistēmas darbības principi. "Šobrīd nav aprēķinu, cik depozīta sistēma maksās patērētājiem un tirgotājiem, kas segs sadārdzinājumu, kā pašvaldību atkritumu šķirošanas laukumi iekļausies depozīta sistēmā un kādi tad būs patiesie ieguvumi. Kad pašvaldībām un iedzīvotājiem tiks atbildēts uz šiem un vēl citiem neskaidrajiem jautājumiem, tad sarunu varēs turpināt," pauda LPS priekšsēdis.

SKDS aptauja par iedzīvotāju attieksmi pret depozīta sistēmas ieviešanu tika veikta šī gada jūnijā, ar interneta starpniecību aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 75 gadiem.

Top komentāri

:)
:
Ja tikai 45% atbalsta, tad jau virsrakstam vajadzēja būt "Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju neatbalsta atkritumu depozīta sistēmas ieviešanu".
Viņi vēl nezin, kas tas ir
V
tāpēc arī atbalsta
oskars
o
atradusi par ko diskutet , ja gribat tiribu tad protams jaieved depozita sistema , ka visas civilizetajas valstis ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas