Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Svētku dievkalpojumi – attālināti

Šogad Ziemassvētku dievkalpojumi nepulcēs pilnas baznīcas tā, kā ierasts, tos varēs skatīt un klausīties lielākoties attālināti – televīzijā un interneta vietnēs. Taču būs dievnami, kuru durvis būs atvērtas. Ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi tiks ievēroti, taču vienotas instrukcijas, kā jāsvin Kristus piedzimšanas svētki, baznīcām nav noteiktas, norāda luterāņu un katoļu konfesiju pārstāvji. Viņi atzīst, ka tie savā ziņā līdzināsies tai dienai, kad dzima Kristus, – tad klāt bija tikai Marija un Jāzeps, tikai vēlāk ieradās gani.

Kristīgās konfesijas solās ņemt vērā Tieslietu ministrijas aicinājumu, proti, "reliģiskajām organizācijām plānot visus svētku dievkalpojumus, cik iespējams, bez apmeklētāju klātbūtnes, garīgajam un kalpojošajam personālam izvairoties no tieša kontakta un kopīgu priekšmetu lietošanas". Tāpat tās ir apņēmības pilnas sekot līdzi tam, lai apmeklētāji lietotu mutes un deguna aizsegu un ievērotu visus noteiktos piesardzības pasākumus, izvairoties arī no dziedāšanas. Un, protams, tiks ievēroti iepriekš izdotie noteikumi – par 10 kvadrātmetru atvēlēšanu vienam cilvēkam un baznīcas aizpildījumu ne vairāk kā par 20%.

Tiesa, šie abi uzstādījumi zināmā mērā runā pretī viens otram. Ja baznīcā, piemēram, ir 300 vietu, tas nozīmē, ka kopā sanākt drīkst 50 cilvēki, taču vēl jārēķinās ar to, ka vienai personai jāparedz 10 kvadrātmetri, kas nozīmē, ka patiesībā baznīcā, kas ir 300 kvadrātmetru liela, drīkst atrasties tikai 30 cilvēki.

Ļoti mazās baznīcās, kādas ir laukos, ar šādiem nosacījumiem var uzņemt labi ja desmit apmeklētāju, sacīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) draudžu attīstības nozares vadītājs Dzintars Laugalis, piebilstot – tā kā daudzi baznīcēni nāk no vienas mājsaimniecības, kas var sēdēt kopā, neievērojot distancēšanos, tad vajadzīgo attālumu rēķini kļūst pavisam sarežģīti. 

Ar visām šīm prasībām 24. decembra svētku dievkalpojums, kas parasti ir ļoti apmeklēts, būs liels izaicinājums, tāpēc draudzes jau laikus gatavojas tam, kā tas notiks. Lai nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, Laugalis gan jau iepriekš rosina noskaidrot baznīcas mājaslapā, pie mācītāja vai draudzes vadības, kā konkrētajā dievnamā plānoti Ziemassvētku cikla dievkalpojumi, kas ilgst no 24. decembra līdz 6. janvārim jeb Zvaigznes dienai. Daļa informācijas meklējama arī LELB interneta vietnē, kur, piemēram, ir saraksts ar videotranslācijām no dievkalpojumiem (tajā gan ir tikai neliela daļa baznīcu). Taču ir dievnami, kuri būs apmeklējami ne tikai attālināti, bet arī uz vietas. Atšķirībā no citiem gadiem to durvis tiks atvērtas nevis vakarā, bet jau dienas pirmajā pusē. "Ikšķiles baznīca, kurā kalpoju, būs vaļā jau pulksten 11.00, un cilvēki to varēs apmeklēt līdz pulksten astoņiem vakarā. Iespējams, ka citviet tas notiks vēl ilgāk, jo mums ir atļauts to darīt līdz pulksten 23.00," teica Laugalis. Visas dienas garumā (ievērojot distancēšanās prasības) cilvēki varēs uzkavēties dievnamā, taču tas, kāda "programma" tajos tiks piedāvāta, ir atkarīgs no katras draudzes un mācītāja. Ir vietas, kur ierakstā varēs klausīties mācītāja sprediķi, taču Ikšķiles baznīcā uz maiņām Svētos rakstus lasīs draudzes locekļi, lai būtu iespēja dzirdēt dzīvu vārdu. Pulksten 16.00 un 18.00 sprediķos pats mācītājs. Skanēs arī ērģeles, un varēs dungot līdzi pazīstamās Ziemassvētku melodijas. Kopējā dziedāšana gan izpaliks, jo to izdarīt aizsargmaskās nav iespējams. Arī koru uzstāšanās šogad no svētku pasākuma ir izslēgta. 
 
Savukārt Lielvārdē un Ķegumā dievkalpojuma norisi varēs vērot uz ekrāna – arī šajās vietās baznīcas būs vaļā no pulksten 11.00, taču viena kopēja dievkalpojum nebūs, informēja mācītājs Ingus Dāboliņš. Ir baznīcas, kurās ir ļoti maz vietas, kā tas ir Mežaparka evaņģēliski luteriskajai draudzei, tāpēc tā Kristus atnākšanu suminās laukā, lai svētbrīdī varētu būt klāt lielāks ļaužu pulks. Arī Turaidā, visticamāk, dievkalpojums notiks šādā formātā. Tā kā šādās reizēs parasti ierodas arī cilvēki "no malas", lai regulētu apmeklētāju plūsmu, daļa baznīcu noteikušas iepriekšēju pieteikšanos, vēl citas klātienē svētbrīdi ļaus baudīt tiem, kam būs iegādāti ielūgumi.

Attiecībā uz 25. decembra dievkalpojumu un dievgalda apmeklējumu – tas daudzviet notiks, taču ievērojot distancēšanos, sacīja Laugalis. Viņš norādīja, ka šajos svētkos ir saņēmis lūgumu apmeklēt vienu ģimeni mājās, jo arī šāda iespēja draudzes locekļiem ir dota. 

Arī Latvijas Rīgas metropolijas Romas katoļu kūrijā priesteris Aivars Līcis apstiprināja, ka tās baznīcās notiks ierastie dievkalpojumi, tostarp Svētā Mise ar dievgaldu, kas katoļiem notiek "zem maizes zīmes", proti, tiek dalītas dievmaizītes, bet ne biķeris. Līdz ar to ir vieglāk ievērot drošības noteikumus, vienkārši pirms un pēc mises mācītājs dezinficēs rokas un lietos aizsargmasku. Katrā ziņā cilvēki tiekot lūgti Ziemassvētkos palikt mājās un baudīt dievkalpojumu attālināti. Arī citi pasākumi dievnamos ir minimizēti – laulības, kristības notiek ļoti ierobežoti. Daudzi vispār ir izvēlējušies nogaidīt, kad tiks mazināti drošības noteikumi un varēs nosvinēt laulības plašākā viesu lokā, nevis tikai ar lieciniekiem. Arī kristības pēc pašreizējām prasībām teju vai nav iespējams sarīkot tā, kā tas ir paredzēts, tāpēc arī tās pārceltas uz vēlāku laiku, sacīja Līcis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas