Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Strasbūrā sūdzas par Latvijā rūpīgi neizmeklētu iespējamu seksuālu uzmākšanos nepilngadīgajiem

Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) nonākusi trīs jaunu sieviešu sūdzība pret Latvijas valsti. Sūdzības iesniedzējas uzskata, ka pret viņām vērstā seksuālā uzmākšanās Latvijā nav tikusi rūpīgi izmeklēta. Sūdzība ECT iesniegta jau 2011.gada pavasarī, bet šā gada septembrī tiesa lūgusi valdībai sniegt par to komentārus.

ECT datu bāzē pieejamajos lietas materiālos sūdzības iesniedzēju vecāki norāda, ka nepatīkamie notikumi risinājušies no 2008.gada vasaras līdz 2009.gada rudenim. Tolaik jaunietes vēl bija nepilngadīgas. Meiteņu treneris esot pakļāvis viņas nepiedienīgai rīcībai, proti, meitenes bijušas spiestas trenera klātbūtnē apmeklēt pirti bez peldkostīma, kura valkāšana, pēc trenera teiktā, būtu kaitējusi meiteņu veselībai. Reizēm masāžas laikā aizskartas audzēkņu intīmās ķermeņa daļas, kā arī izteiktas nepiedienīgas piezīmes. Treneris laikā, kad meitenes pārģērbušās, aizbildinoties ar kaut kā meklēšanu, viesojies arī ģērbtuvēs.

2010.gada sākumā pret treneri sākts kriminālprocess, kurā meitenēm bija piemērots cietušo statuss. Izmeklēšanas laikā iztaujāti vairāk nekā 20 liecinieki, pārsvarā esošie un bijušie trenera audzēkņi, kā arī viņu vecāki. Visi snieguši pozitīvas atsauksmes par trenera profesionalitāti. Turklāt daži norādījuši, ka divu meiteņu vecāki vēlas diskreditēt treneri personisku antipātiju dēļ.

Meitenēm tika veikta psiholoģiskā ekspertīze. Tajā secināts, ka viņām nav tieksme atriebties vai melot. Norādīts arī, ka iespējamo trenera darbību rezultātā meitenēm nav radušās psiholoģiskas traumas. Vienlaikus atzīts, ka viena sūdzības iesniedzēja jutusies nedroša, dusmīga un nav uzticējusies vecāka gadagājuma vīriešiem, otra bijusi pārņemta ar dusmām un aizvainojumu, bet trešā bijusi apātiska, nomākta un nav spējusi koncentrēties.

Kriminālprocess pierādījumu trūkuma dēļ tika izbeigts 2010.gada rudenī. Izmeklēšana secināja, ka treneris bija ieteicis meitenēm apmeklēt pirti, jo tas, pēc viņa domām, bijis kā neatņemama mācību procesa sastāvdaļa. Meitenes pirtī kailas masētas ar pirtsslotām, bet nepieciešamības gadījumos masētas arī sāpīgās audzēkņu ķermeņa daļas. Liecinieki teikuši, ka viņas pirtī devušās brīvprātīgi vai sekojot citu audzēkņu piemēram. Rezultātā netika atrasti pierādījumi, ka treneris būtu masējis meitenes seksuālu vēlmju apmierināšanai.

Vēlāk meitenes izgāja atkārtotu vecāku izraudzīta psihologa ekspertīzi. Viņu vecāki lūdza izmeklēšanu atsākt, bet saņēma atteikumu.

Sūdzība ECT iesniegta, norādot, ka Latvijā valsts institūcijas nav veikušas pienācīgu izmeklēšanu par seksuālo uzmākšanos. Turklāt valsts nav parūpējusies, lai novērstu šāda veida noziegumus pret nepilngadīgajiem. Jāatzīmē, ka Strasbūras tiesā netiks meklēti vainīgie, bet gan noskaidrots, vai valsts pienācīgi un atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības deklarācijai izmeklēja sūdzību.

Sūdzības iesniedzējas vismaz pagaidām nav prasījušas kādu kompensāciju no valsts, bet tas neizslēdz iespēju atlīdzību prasīt turpmākajā tiesvedībā. Lietai tiesā piešķirta anonimitāte, tādēļ visa informācija, kas varētu atklāt meiteņu identitāti ir konfidenciāla un nav publiski pieejama. Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja vadītāja Sandra Kauliņa portālam Diena.lv apstiprināja, ka birojs šā gada 12.septembrī saņēmis ECT lūgumu sniegt komentārus lietā "A, B un C pret Latviju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas