Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Somu muitnieki uz Latvijas robežas - arvien reālāk

«Drīzumā - augustā - gaidāma ekspertu tikšanās, kurā piedalīsies mūsu un Somijas muitas pārstāvji. Šis jautājums ir pietiekami būtisks, lai zināmā mērā tiktu iesaistīta arī policija un robežsardze,» pēc tikšanās ar Somijas vēstnieci Latvijā Mariju Sereniusu trešdien teica finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Viņš uzsvēra, ka «no Somijas muitas puses tiešām ir vēlme palīdzēt», turpretim vēstniece aprobežojās ar to, ka norādīja - projektam dots sākotnējs atbalsts, bet galīgs lēmums vēl nāks no Somijas valdības. A. Vilks arī norādīja, ka projekta īstenošanai noteikti tikšot prasīts finansējums no Eiropas Savienības (ES).

Tajā pašā dienā, kad A. Vilks runāja ar Somijas vēstnieci, Valsts ieņēmumu dienests paziņoja, ka atklāta iespaidīga kontrabandas cigarešu krava ar vairāk nekā diviem miljoniem cigarešu un kontrabandu, iespējams, pieseguši arī muitnieki. A. Vilks žurnālistiem atzina, ka viens no iemesliem, kādēļ vēlas redzēt tieši Somijas muitnieku fizisku klātbūtni, esot tas, ka tā būtu ļoti motivējoša un palīdzētu izskaust korupciju. «Somijas muitnieki ir ar ļoti labu reputāciju Eiropā,» uzsvēra A. Vilks.

Viņš atzina, ka Austrumu robežas drošība un kontrabanda ir arvien augoša visas ES problēma un lielus zaudējumus rada arī tādām valstīm kā Vācija un Lielbritānija, tādēļ noteikti tikšot meklēti risinājumi, kā piesaistīt ES finansējumu. Ministrs deva mājienu, ka gadījumā, ja augs nodokļu ieņēmumi, beidzot varēs paaugstināt Latvijas muitnieku algas: «Ja būs ieguvums, acīmredzot būs vieglāk runāt par to, kā varētu paši savu dienestu darbību materiāli stimulēt.»

A. Vilks atzina, ka esot plāns muitas sadarbību muitnieku rotācijas jomā izvērst ar Lietuvu un Igauniju. Tā gan neesot alternatīva sadarbībai ar Somiju, bet varētu tikt īstenota paralēli. Viņš arī piebilda, ka nekādu pretestību šim projektam neesot sajutis, uzņēmēji iniciatīvu vērtējot ļoti pozitīvi, arī valdībā tai esot atbalsts.

Savukārt Somijas vēstniece uzsvēra, ka Somijai ir 1100 kilometru gara robeža ar Krieviju un muitai esot jau gadu desmitiem ilga labas sadarbības pieredze ar šo valsti. Viņa atzina, ka korupcija pilnībā izskausta neesot arī Somijas muitā, bet lielu korupcijas skandālu tajā gan neesot bijis. Sīkāk par nosacījumiem, kas Latvijai būtu jāizpilda, lai somi dotu jāvārdu projektam, viņa gan nemācēja teikt un norādīja, ka jāgaida ekspertu tikšanās augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas