Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Somijas muita gana skaidri Latvijai saka nē

Somijas Muitas dienesta ģenerāldirektora vietnieks Jarko Sakss sarunā ar Dienu atzīst, ka "vienas ES valsts muitniekiem strādāt citā Savienības valstī nav normāla prakse. Tas nav tas, kā ierasts veidot sadarbību. Protams, mums ir iespēja būt uz Latvijas robežas, bet ne uzņemties rūpes vai atbildību par tur notiekošo."

Vai kontrabanda Somijā ir smaga problēma?

Nezinu, vai smaga, bet pret to vienmēr ir jācīnās. Mums ir mazs tirgus, tāpēc lielākoties, ja kas tiek ievests, tas iet tranzītā.

Bet kad ir bijusi pēdējā skaļā kontrabandas lieta?

Godīgi sakot, nespēju atcerēties. Gribētu teikt, ka regulāri ir tādas «normālas» lietas, bet nekas liels. Transportē cigaretes, narkotikas, alkoholu. Ar somu algām iepirkties arī tepat nav dārgi.

Ko jūs domājat par Latvijas un Somijas muitas dienestu iespējamo sadarbību?

Mums ir ilgstoša sadarbība ar visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, arī Latviju. Īpaši aktīva tā bija, kad Latvija gatavojās iestāties ES. Protams, ja ir īpaša nepieciešamība, esam gatavi diskutēt par dažādiem sadarbības veidiem. Patlaban gan diskusijas par iespējamiem veidiem notikušas tikai politiskajā līmenī starp Ārlietu ministriju un Latvijas finanšu ministru.

Kam no Latvijas puses būtu jānotiek, lai jūs patiešām būtu ieinteresēti braukt strādāt uz Latvijas robežas?

Īstenībā vispirms jāsāk ar normālu sadarbības sākumpunktu - standarta procedūra paredz, ka ar Somijas muitu sākotnēji kontaktējas Latvijas muitas pārstāvji, bet šajā gadījumā tieša kontakta ar Latvijas muitu vēl nav bijis. Tikai tā mēs varam redzēt un runāt par jums nepieciešamo un mūsu iespējām palīdzēt. Uz austrumu robežas mums pašiem joprojām trūkst resursu - ir daudz darba, bet satiksmes plūsma turpina pieaugt, kas mums jāņem vērā, domājot par palīdzības sniegšanu. Tāpat nozīmīgs aspekts varētu būt jautājums, kā tas tiek finansēts.

Visu interviju ar J. Saksu lasiet sestdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas