Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Šogad sociālā rehabilitācija sniegta 24 cilvēktirdzniecības upuriem

Pēdējo sešu gadu laikā Latvijā četrkāršojies to cilvēku skaits, kas saņēmuši cilvēku tirdzniecības upuru sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, kas nozīmē, ka Latvijas sabiedrība ir vairāk informēta par cilvēku tirdzniecības gadījumiem un prot atpazīt slēptus noziedzīgus nodarījumus, informēja Labklājības ministrija (LM).

Ministrijas apkopotā statistika liecina, ka 2006.gadā, kad pirmo reizi sniegti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi cilvēku tirdzniecības upuriem, tos bija paredzēts sniegt tikai sešiem cilvēkiem. Pērn sociālās rehabilitācijas pakalpojumi nodrošināti 24 cilvēkiem. Patlaban vienīgais sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniedzējs ir biedrība "Patvērums Drošā māja”.

No 2013.gada sociālās rehabilitācijas pakalpojumu cilvēku tirdzniecības upuriem, kas ir iesaistīti kriminālprocesā, ir iespējams saņemt visu kriminālprocesa laiku.

Šajā laikā nodrošināta ne tikai psihosociāla palīdzība un individuālas speciālistu konsultācijas (jurista, sociālā darbinieka, psihologa), bet arī tulka pakalpojumi, palīdzība juridisko dokumentu noformēšanā, nepieciešamības gadījumā arī personas pārstāvība tiesā.

Tāpat laika gaitā ir pieaudzis finansējums sociālajai rehabilitācijai. 2013.gadā šim nolūkam ir paredzēti 85,7 tūkstoši latu. Salīdzinājumam 2006.gadā cilvēku tirdzniecības upuru sociālajai rehabilitācijai no valsts budžeta bija atvēlēti tikai 8200 lati, norādīja LM.

Šogad jau septīto gadu pēc kārtas 18.oktobrī Eiropas Savienībā (ES) atzīmē ES dienu pret cilvēku tirdzniecību. Pēc Starptautiskās Darba organizācijas aplēsēm, 880 000 cilvēku Eiropas Savienībā ir piespiedu darba, tostarp piespiedu seksuālas izmantošanas, upuri.

LM atgādina, ka sociālās rehabilitācijas pakalpojums ir pasākumu kopums, kas vērsts uz cilvēka sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, lai ļautu atgūt viņa sociālo statusu un iekļauties sabiedrībā. Rehabilitācija var ietvert pakalpojumus gan cilvēka dzīvesvietā, gan sociālās rehabilitācijas institūcijā.

Latvijas Krimināllikums nosaka, ka cilvēku tirdzniecība ir ekspluatācijas nolūkā izdarīta cilvēku savervēšana, pārvadāšana, nodošana, slēpšana vai saņemšana, lietojot vardarbību vai draudus, vai aizvešana ar viltu vai, izmantojot cilvēka atkarību no vainīgā, vai viņa bezpalīdzības stāvokli. Cilvēku izmantošana var izpausties gan kā piespiedu darbs, gan kā piespiedu seksuālo pakalpojumu sniegšana, gan kā cilvēku izmantošana orgānu tirdzniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas