Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Slimnīcas atkal brīdina par naudas problēmām gada nogalē

Gada pēdējie mēneši slimnīcām varētu būt smagi. Šāds secinājums izriet no otrdien valdībā pieņemtā lēmuma pagaidām nepiešķirt gandrīz 14 miljonus eiro slimnīcām infrastruktūras uzturēšanai un pacienta iemaksu mazināšanai, bet skatīt to atkārtoti augustā. Tas gan nozīmē, ka pacientu parādi ārstniecības iestādēm varētu tikai palielināties un, iespējams, slimnīcas nevarēs nodrošināt pacientiem pakalpojuma apjomu vismaz pagājušā gada līmenī, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgeņijs Kalējs Dienai norādīja, ka sekas būs mazāk izārstētu pacientu. Tāpat palielināsies pacientu rindas un gaidīšanas laiks uz ārstniecības pakalpojumiem. Arī viņš norādīja - nav normāli, ka katru gadu gada vidū nākas prasīt papildu līdzekļus, bet šāda situācija izveidojas, jo, plānojot budžetu rudenī, netiek uzreiz piešķirta nepieciešamā summa. Piemēram, tarifs, ko valsts ārstniecības iestādēm maksā par viena pacienta ārstēšanu, ir gandrīz par pusi zemāks nekā faktiskās izmaksas. Līdz ar to lēmums jautājumu atlikt līdz augustam parāda valdības attieksmi. Rezultātā pat tad, ja līdzekļus piešķirs rudenī, slimnīcām būs ļoti sarežģīti tos strukturēti apgūt.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits Dienai gan atzina - lai gan uz papildu līdzekļiem skatījās ar cerībām, tomēr ar tiem nerēķinājās. Līdz ar to pacientu aprūpi tas būtiski neietekmēs, drīzāk pagaidām varētu nenotikt slimnīcas tālāka attīstība. Būtisks gan esot jautājums par pacientu līdzmaksājumiem, kas ir vieni no lielākajiem Eiropā. Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas finanšu direktors Kārlis Smilga sacīja, ka ar cerībām raudzījās uz ministrijas iniciatīvu samazināt pacientu līdzmaksājumus. Tomēr tagad šīs iniciatīvas atlikšana turpinās radīt finanšu slogu slimnīcai, un tai nāksies pildīt parāda piedziņas funkciju.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 7.maija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas