Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Skolēns mēģinājis izdarīt pašnāvību; policija noliedz saistību ar interneta spēlēm

Pagājušajā nedēļā kāds ceturtās klases skolēns Rīgā mēģinājis izdarīt pašnāvību, un pastāv aizdomas, ka zēns aizrāvies ar kādu izaicinājumu spēli internetā, kas ved uz pašnāvību, otrdienas rītā vēstīja Latvijas Radio.

Vecākiem esot izdevies zēnu izglābt un teju nedēļu mediķi reanimācijas nodaļā cīnās par viņa dzīvību. Saskaņā ar vecāku lūgumu slimnīca par viņa veselības stāvokli nestāsta, savukārt zēna skolas vadītāja draudējusi ar tiesu darbiem, ja izskanēs konkrēta informācija par šo gadījumu. Viņa gan ir apstiprinājusi, ka puika ir reanimācijā un ir aizdomas, ka viņš aizrāvies ar kādu interneta izaicinājumu spēli, kas ar nežēlīgiem noteikumiem ved uz pašnāvību.

Šis apraksts saskan ar spēli Zilais valis, par ko pēdējā laikā bažas arī Latvijā, tāpat daudz runāts daudzās valstīs, tostarp Krievijā, Bulgārijā un citviet.

Latvijas Radio saruna ar zēna vienaudžiem kādā citā skolā apstiprina bažas par šādu izklaižu izplatību bērnu un jauniešu vidū.

"Beidzas ar to, ka tev ir jānolec no mājas vai jāizdara pašnāvība jebkādā citā veidā,” atzinis kāds zēns.

"Arī man bija tāda ziņkārība, bet ir jāatrod tai ziņkārībai arī robežas. Var jau to uzzīmēt sev uz rokas ar pildspalvu, nevis ka tu sāc kaut ko skrāpēt sev. Mums jau viena klasesbiedrene izmēģināja vienkārši uzzīmēt, ne jau sev skrāpēt,” stāstījis vēl kāds puika.

Rīgas domes Izglītības departaments galvaspilsētas skolām izsūtījis brīdinājuma vēstuli, ko sagatavojusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Dace Āķe gan stāsta, ka pašlaik zvanus par bīstamo spēli vairs nesaņemot.

Valsts policija gan noliedz Latvijas radio sižetā izskanējušo ziņu, ka zēna pašnāvības mēģinājums būtu saistīts ar izaicinājuma spēli un aicina sabiedrību neizplatīt nepatiesu informāciju, necelt paniku, neidentificēt ne bērnu, ne viņa skolu un respektēt šīs ģimenes tiesības uz privātumu.

Policijā ir uzsākts viens kriminālprocess par gadījumu, kad mazgadīgs bērns tīši vai netīšām nokļuvis situācijā, kas beidzās ar nogādāšanu slimnīcā. Tomēr notikušajam šobrīd nav nekādas saistības ar kādu trešo personu iejaukšanos, izaicinājuma spēlēm vai kaut ko tamlīdzīgu.

"Diemžēl gadījumi, kad pusaudži un pat mazgadīgi bērni mēģina izdarīt pašnāvības, Latvijā notiek. Tāpat kā notiek pasaulē. Diemžēl tikpat izplatīti ir nelaimes gadījumi, kad bērni spēlējoties vai pavisam nejauši nonāk situācijā, kas varētu tikt pielīdzināta pašnāvībai vai pašnāvības mēģinājumam," norāda Vaslts policija un piebilst - šādas situācijas ir briesmīgas un traumējošas gan ģimenei, gan sabiedrībai. Tomēr sabiedrībai būtu jāapzinās, ka katrs konkrētais gadījums ir šīs ģimenes privāta traģēdija un sabiedrībai nav tiesību uz personīgām detaļām.

Policija aicina respektēt ģimenes privātumu un tiesības uz personas identitātes aizsardzību publiskajā telpā, vēlreiz atgādinot, ka šim konkrētajam gadījumam nav nekāda sakara ar izaicinājuma spēlēm vai citiem draudiem sabiedrībai. Tā ir individuāla traģēdija.

Valsts policija (VP) kopā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju pagājušajā nedēļā sarīkoja preses konferenci, kurā centās klīdināt sabiezējušos mītus

"Valsts policijai nav zināms ne par vienu personu, kas izaicinātu ar šādiem muļķīgiem uzdevumiem un kur būtu iesaistīts pieaugušais," uzsvēra Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, norādot - vairākas nedēļas novērojot sociālo tīklu grupas, kas ir veltītas Zilajam valim, radies secinājums, ka tā ir domubiedru grupa, kurā jaunieši runā arī par mūziku un cita veida izklaidēm, savukārt bildes ar it kā sagrieztām rokām un citām traumām, pārsvarā esot ņemtas no interneta. Tāpat nav nekādu pierādījumu, ka tie būtu pieaugušie vai kāda ļaunprātīga grupa, kas jauniešus censtos apzināti iedzīt nāvē.

Gan Valsts policijas pārstāvis, gan Valsts bērnu tiesību aizardzības inspekcijas vadītāja Ilona Kronberga uzsvēra - vispirms aizdomas par bērnu saistību ar bīstamām izklaidēm internetā vispirms var rasties viņu vecākiem, tāpēc ir svarīgi par to runāt ar savām atvasēm. Rodoties bažām, bērnu vecāki aicināti vērsties VBTAI struktūrvienībās, tāpat noteikti izmantojams VBTAI tālrunis 116111, vai gadījumos, kad aizdomas par bērnu tiesību normu pārkāpumu, vērsties policijā.

Pievienotas 8. līdz 11. rindkopas ar Valsts policijas komentāru

Top komentāri

Lee
L
Paldies ziņu portāluem, kas visās malās rakstīja par šo spēli - Zilais valis, es joprojām nebūtu zinājusi par tādas spēles eksistenci, ja ziņu portāli nebūtu rakstījuši un pacēluši šo tēmu. Kā jau vienmēr - aizliegtais auglis liekas vissaldākais un nav brīnums, ka bērni izmēģina šo spēli par spīti..
Pravietisnejaukais
P
Turpiniet tik skolās mācīt darvinismu, turpiniet dzīt laukā kristiešus, kas atnāk uzdāvināt bērniem Bībeli, turpiniet izaicināt Dievu... un jūs dabūsiet ne tikai Zilo vali, bet arī Zaļo.
IZSKATĀS KA LATVIJAS POLICIJA SEN N
I
IZSKATĀS KA LATVIJAS POLICIJA SEN NAV DABŪJUSI AR MIETU !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas