Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

SKDS aptaujā iedzīvotājiem pesimistiskas prognozes par nākamo gadu

Tikai 28% iedzīvotāju paredz, ka viņiem personīgi nākamais gads būs labāks par šo, bet vēl mazāk - 18% iedzīvotāju - domā, ka visai Latvijai nākamais gads būs labāks par šo, liecina pētījumu centra SKDS veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Kā aģentūru LETA informēja SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš, decembrī veiktajā aptaujā Latvijas iedzīvotāju vērtējumi par nākamo gadu ir otri sliktākie kopš 1999.gada, kad pētījumu centrs SKDS gada beigās sāka veikt regulārus aizvadītā gada vērtējumu mērījumus.

Savukārt pašreizējo 2020.gadu attiecībā uz Latviju tikai 4% iedzīvotāju novērtējuši kā labāku, 65% uzskata, ka tas ir bijis sliktāks, bet 25% domā, ka tas ir bijis tāds pats kā iepriekšējais.

SKDS vadītājs norāda, ka pirms gada pozitīvas atbildes sniedza par 15 procentpunktiem vairāk jeb 19% iedzīvotāju, kuri 2019.gadu Latvijai vērtēja kā labāku par iepriekšējo, un tikai 16% to vērtēja kā sliktāku. Lielākā daļa - 60% - uzskatīja, ka 2019.gads Latvijai ir bijis tāds pats kā 2018.gads.

Atbildot uz jautājumu, kāds 2020.gads ir bijis personiski, tikai katrs desmitais atzīst, ka personīgi šis gads ir bijis labāks par iepriekšējo, bet 43% pauž, ka tas bijis sliktāks.

Arī šie ir otri sliktākie vērtējumi kopš 1999.gada, norāda SKDS vadītājs.

Vēsturiski vissliktākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2009.gada nogalē pēc tam, kad bija piedzīvota un iedzīvotāji izjuta ekonomiskās krīzes sekas.

SKDS skaidro, ka iedzīvotāju izteiktās prognozes par to, kāds Latvijai varētu būt nākamais gads, liecina par ievērojamu optimisma sarukumu, salīdzinot ar atbildēm, kādas par tuvāko nākotni tika sniegtas aizvadītās desmitgades gadu nogalēs. Prognozējot, vai Latvijai 2021.gads Latvijai būs labāks, sliktāks vai tāds pats kā šis gads, kopumā tikai 18% iedzīvotāju paredz, ka tas būs labāks, 23% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 41% domā, ka tas būs tāds pats kā 2020.gads.

Vēsturiski vispesimistiskākās nākamā gada prognozes savai valstij Latvijas iedzīvotāji sniedza 2008.gada nogalē, kad tikai 11% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet 52% paredzēja, ka tas būs sliktāks, norāda Kaktiņš.

SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptauju veica tiešās intervijās respondentu dzīves vietās no 27.novembra līdz 11.decembrim. Ar nejaušās izlases metodi tika aptaujāti 1008 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem visā Latvijā.

SKDS skaidro, ka aptaujas dalībnieku izlase ir reprezentatīva attiecībā pret iedzīvotāju kopumu. Pētījuma statistiskā kļūda ir 3% robežās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas