Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sieviete vēršas ECT, sūdzoties par neefektīvu meitas iespējamās seksuālās izmantošanas izmeklēšanu

Kāda sieviete vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), pārmetot, ka Latvijā neefektīvi izmeklēta viņas meitas iespējamā seksuālā izmantošana, liecina ECT mājaslapā pieejamā informācija.

1969.gadā dzimusī sieviete, kura tagad pēc palīdzības vērsusies Strasbūrā, 2004.gadā sāka kopdzīvi ar vīrieti, pēc gada viņiem piedzima meita. Ģimenē dzīvoja arī 1989.gadā un 1997.gadā dzimušās sievietes meitas no citām attiecībām.

Sieviete aizdomās, ka meitu seksuāli izmanto viņas pašas tēvs, 2008.gada nogalē vērsās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā. Informācija par situāciju tika nodota Valsts policijai un 2009.gada janvārī tika sākts kriminālprocess.

Vienlaikus palīdzību sievietei un viņas meitai sniedza nevalstiskā organizācija "Dardedze". Meitenei tika sniegtas psihologa konsultācijas, uz kurām balstoties izmeklēšanas vajadzībām tika sagatavots arī ziņojums. Ziņojumā pieļauts, ka tēvs meiteni, kurai tolaik bija vien trīs gadi, varētu būt seksuāli izmantojis. Vēlāk meitenei sniegtas vēl 15 psihologa konsultācijas. Viņu pārbaudīja arī ginekologs, kurš nav konstatējis iekaisuma pazīmes vai traumas.

Lietas izmeklēšanas laikā liecības sniegusi gan māte, gan 14 liecinieki. Aizdomās turētais tēvs piekritis melu detektora pārbaudei, kuras laikā nav secināts, ka vīrietis melotu. Veiktas psiholoģiskās pārbaudes arī meitenei, secinot, ka pastāv seksuālas izmantošanas pazīmes un meitene baidās no tēva. Vienlaikus eksperts vēlāk liecinājis, ka bērni šajā vecumā ir viegli ietekmējami un pilnībā nav iespējams apgalvot, ka meitene tikusi seksuāli izmantota.

Vēlāk lieta tika nodota Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldei. Izmeklēšanā tika veiktas vairākas darbības, tostarp nopratināti liecinieki un meitenes tēvs. 2011.gadā kriminālprocess tika izbeigts nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Cita starpā tika norādīts, ka mātes apgalvojumiem trūkst ticamības, kā arī psihologa ziņojums nav kategorisks, bet gan pieļaujošs.

Sieviete šķīrusi laulību ar meitenes tēvu un viņai piešķirta bērna aizgādnība. Vīrietis gan patlaban vēl tiesājas par meitas aprūpes tiesībām.

ECT sievietes sūdzību šā gada novembrī komunicējusi, proti, nosūtījusi Latvijas valdībai jautājumus papildu skaidrojumu sniegšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas