Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saslimstība ar gripu Latvijā turpina pakāpeniski pieaugt

Saslimstība ar gripu Latvijā pagājušajā nedēļā turpināja pakāpeniski pieaugt, savukārt saslimstības līmenis ar Covid-19 stabilizējies, liecina Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

No 25. līdz 31.decembrim Latvijā bija vērojams neliels Covid-19 gadījumu skaita samazinājums. Laboratoriski apstiprināts 251 Covid-19 gadījums, kamēr vēl nedēļu iepriekš tādu bija 276. Kopumā tika veikti 955 laboratoriskie testi - nedēļu iepriekš 850, bet stacionēti 157 Covid-19 pacienti. Nedēļu iepriekš stacionēto skaits bija sasniedzis 218, bet vēl divas nedēļas iepriekš - 322.

Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās 11 pacienti, reģistrēts 21 Covid-19 pacientu nāves gadījums vecuma grupā "50 gadi un vairāk".

Akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati liecina, ka pagājušā nedēļā Latvijā vidējā gripas izplatības intensitāte palielinājusies, kaut gripas izplatība vēl nav pārsniegusi epidēmiskā sliekšņa līmeni. Laboratoriski apstiprināti 16 gripas gadījumi, kur visiem paraugiem noteikta A tipa gripa.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopumā bija vērsušies 779 pacienti, no kuriem 44 pacientiem noteikta diagnoze "gripa", balstoties uz tipisku klīnisko ainu. Nedēļu iepriekš tādu bija 32. Gadījumi reģistrēti Ventspilī, Jūrmalā, Jēkabpilī, Jelgavā, Daugavpilī un Rīgā. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā līdz četriem gadiem.

SPKC norāda, ka daudzās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) valstīs novērojams būtisks akūtu elpceļu infekciju skaita pieaugums primārajā aprūpē. ES/EEZ kopumā Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars bijis 20% apmērā un gripas pozitīvo testu īpatsvars bijis 18%.

Lai mazinātu smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta veselības riska grupas cilvēkiem, kuriem saslimšana bieži norit smagā formā un, kuriem ir augsts komplikāciju risks, norāda SPKC. Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies jau 107 790 iedzīvotāju, bet pret Covid-19 - 31 892 iedzīvotāju.

SPKC norāda, ka šobrīd joprojām ir ieteicams veikt vakcināciju, lai iegūtu imunitāti pirms plašas gripas izplatības. Riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu "Efluelda", kas paredzēta senioriem, "Fluenz Tetra" - vecuma grupai no diviem līdz 17 gadiem, un vakcīna "Influvac Tetra".

Valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu joprojām ir vairāku vakcinācijas iestāžu un ģimenes ārstu prakšu rīcībā. Informācija par to, kur iespējams saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu pieejama SPKC mājaslapā "

Savukārt vakcinācijā pret Covid-19 pieejamas šai sezonai pielāgotās "Pfizer BioNTech" vakcīnas "Comirnaty Omicron XBB.1.5, un Novavax vakcīnu "Nuvaxovid XBB.1.5". Tāspiemērotas šobrīd izplatītākajiem SARS-CoV-2 vīrusa omikrona paveidiem, tai skaitā HV.1 un JN.1.

SPKC atgādina, ka vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. Valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu pie sava ģimenes ārsta, vakcinācijas kabinetos vai ārstniecības iestādēs var saņemt iedzīvotāji, kas pieder noteiktām grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas