Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saeimā vērtēs iespējamos ētikas pārkāpumus Grevcovas izteikumos par Latvijas okupāciju

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien pēc deputāta Edvīna Šnores (NA) iesnieguma ierosināja lietu par iespējamu parlamentāriešu Ētikas kodeksa pārkāpumu deputātes Glorijas Grevcovas (Stabilitātei) izteikumos par Latvijas okupāciju.

Par lietas ierosināšanu nobalsoja deviņi komisijas deputāti no "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, "Apvienotā saraksta", Nacionālās apvienības un "Progresīvajiem". Balsojumā atturējās divi "Latvija pirmajā vietā" deputāti, savukārt "Stabilitātei" abi komisijas deputāti balsojumā nepiedalījās.

Šnore sēdē uzsvēra, ka Grevcovas izteikumi ir nepatīkams atgadījums un ka viņš kā Latvijas Okupācijas muzeja Vēstures un zinātnes komisijas dalībnieks varot apliecināt, ka deputātes izteikumi par muzeja ekspozīciju nekādā veidā neatbilst patiesībai.

Tas ir nepieņemami no Grevcovas puses muzeju nosaukt par "tā saucamo" un apgalvot, ka ar tā ekspozīciju tiktu "muļķota sabiedrība" - tas ir aizskaroši arī tiem, kuri ir cietuši no okupācijas režīma, uzsvēra deputāts.

Šnore akcentēja, ka nevar iedomāties situācijā, ka Izraēlā kāds tās parlamenta deputāts varētu paziņot šādus vārdus par holokausta muzeja apmeklējumu. Politiķis savu argumentāciju sīkāk izklāstījis iesniegumā deputātiem.

Komisija iespējamā pārkāpuma lietu plāno skatīt sēdē pēc divām nedēļām, 15.februārī.

Jau vēstīts, ka Grevcovas "TikTok" kontā tika ievietots un vēlāk izdzēsts video vēstījums krievu valodā, kurā deputāte klāstīja, ka atnākusi uz "tā saucamo Okupācijas muzeju". Grevcova video apgalvoja, ka muzejā "nesakrīt fakti" un ka gids stāstot "paralēlo, izdomāto vēsturi".

"Kas tas par muzeju un tieši kāpēc, kādu mērķu labad tas ir radīts? (..) Apskatījām visus eksponātus, un sapratām - re, kā mūs muļķo, kā mūs muļķo," video tika paudusi partijas "Stabilitātei" deputāte, kura muzejā redzamo dēvē par "īstu propagandu".

Vēlāk jau citā video deputāte centusies skaidrot savus izteikumus, paužot, ka Latvijas "okupācijas fakts netiek noliegts, jo šāds periods diemžēl mūsu valsts vēsturē ir bijis".

Valsts drošības dienests saistībā ar Grevcovas publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā sācis kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas