Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rotavīruss uzglūn arī vasarā. Kas jāzina par mazuļiem bīstamo vēdera vīrusu?

Latvijā kopš šā gada 1.janvāra ir uzsākta valsts apmaksāta jaundzimušo vakcinācija pret rotavīrusu. Taču, kamēr vakcinācija nav aptvērusi lielāko daļu mazuļu, saslimstība joprojām saglabājas augsta – gada pirmajos trīs mēnešos saslimuši vairāk kā 1200 cilvēku, liecina Slimību profilakses kontroles centra dati. Kādi ir biežāk sastopamie mīti un neskaidrības par šo lipīgo un īpaši zīdaiņiem bīstamo saslimšanu?

Ar rotavīrusu slimo pārsvarā ziemā, vasarā nav jāuztraucas. Nepareizi.

Mitrs un vēss laiks tiešām ir labvēlīgs dažādu baktēriju un vīrusu izplatībai, un arī rotavīruss aukstajos mēnešos no novembra līdz aprīlim cirkulē aktīvāk. Taču saslimšanas risks gana augsts saglabājas arī vasarā. Īpaši labvēlīga vide infekcijas uzliesmojumam veidojas vietās ar lielu cilvēku koncentrāciju, piemēram, mazuļu skoliņu pasākumos, kino vai teātra izrādēs, bērnu jubilejās vai nometnēs. 

No rotavīrusa var izvairīties, mazgājot rokas. Nepareizi.

Personīgās higiēnas ievērošana, protams, ir ļoti svarīga, jo pamatā rotavīruss, tāpat kā jebkura zarnu infekcija, izplatās fekāli orālā ceļā. Taču jāatceras, ka rotavīruss  ir ļoti dzīvelīgs apkārtējā vidē un tas ir viens no retajiem zarnu vīrusiem, kas spēj lidot arī pa gaisu. Ar to var inficēties no cita bērna mantiņām, durvju roktura, to gaisa pilienu ceļā ar šķaudīšanu var izplatīt inficēts cilvēks tramvajā, to var ieelpot no ielas putekļiem u.c. Interesanti, ka ar rotavīrusu inficētas personas izkārnījumos atrodami vairāk kā desmit triljoni infekcijas daļiņu uz vienu gramu. Lai nodotu infekciju veselam cilvēkam, nepieciešamas vien mazāk par 100 šādām daļiņām.

Rotavīruss neapdraud mazus bērnus, kuri dzīvo tikai mājās. Nepareizi.

Šodien vecāki ir daudz aktīvāki nekā agrāk. Jau zīdaiņa pirmajās dzīves nedēļās bieži tiek apmeklēti veikali, izklaides pasākumi, mazuļu skoliņas, uzņemti ciemiņi un braukts ceļojumos. Diemžēl visas šīs aktivitātes pavada risks saslimt ar rotavīrusu. Ar rotavīrusu inficēta persona vīrusu turpina izdalīt 10-14 dienas kopš slimības sākuma, tātad – cilvēks šķietami jūtas vesels, bet vecāki nemaz nenojauš, ka mazulim šāds kontakts var beigties ar smagu slimību. Tāpat ģimenē rotavīrusu var "ienest" kāds no vecākiem, gatavojot ēdienu. 

Ja bērnam ir laba imunitāte, viņš veselīgi ēd, rotavīruss nav drauds. Nepareizi.

Ar rotavīrusu var saslimt ikviens mazulis, neatkarīgi no sociālā stāvokļa, diētas vai dzīvesveida. Tas ir neparedzams un ar to var saslimt atkārtoti arī tad, ja vienreiz infekcija jau ir izslimota. Tāpēc labākais profilakses veids, lai izvairītos no saslimšanas un bērnam nebūtu jāārstējas slimnīcā, ir vakcinācija. Ieviešot to savā imunizācijas kalendārā, Latvija, tāpat kā daudzas citas Eiropas un pasaules valstis, ir sekojusi Pasaules Veselība organizācijas rekomendācijām.

Ar krūti baroti bērni ar rotavīrusu praktiski neslimo. Nepareizi.

Kaut gan mātes pienā esošās antivielas bērna pirmajos dzīves mēnešos tiešām darbojas kā vairogs pret dažādām infekcijām un bērni līdz trīs mēnešu vecumam ar rotavīrusu slimo retāk, pilnīga aizsardzība pret rotavīrusu tikai ar mātes pienu nav iespējama. Tāpēc par vienīgo efektīvo profilakses līdzekli ir uzskatāma agrīna un savlaicīga zīdaiņu vakcinācija līdz sešu mēnešu vecumam. Tas ir svarīgi, jo pēc sešu mēnešu vecuma mātes pienā esošais antivielu līmenis strauji sarūk un bērni sāk slimot daudz biežāk. Ja mazulis būs vakcinēts divos un četros mēnešos, kā to paredz Latvijas Imunizācijas valsts programma atbilstoši PVO vadlīnijām, bērns no slimības sešu mēnešu vecumā jau būs pasargāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas