Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rinda uz plānveida operāciju tik gara, ka māte apsver pati apmaksāt pakalpojumu

Jau četrus mēnešus Lienes (vārds mainīts) trīsgadīgā meitiņa cieš no palielinātu aizdegunes mandeļu radītām sāpīgām problēmām, tādēļ Lienei jāizvēlas viens no diviem risinājumiem: vai nu sākt jaunu - nu jau ceturto - antibiotiku kursu, vai veikt maksas operāciju. Tā maksā ap 170 latiem. Par valsts naudu operācija jāgaida piecus mēnešus. Kāpēc bērniem jāgaida rindā tik ilgi, nesaprot Liene. Šis jautājums aktualizējās pērnā gada beigās, un Veselības ministrija (VM) solījusi rīkoties.

Novembrī VM uzdeva Nacionālajam veselības dienestam (NVD) līdz šā gada 1. februārim iesniegt priekšlikumus, lai varētu noteikt maksimālo rindu garumu uz ambulatoriem pakalpojumiem. Tiesa, tas vēl nenozīmē, ka maksimālie rindu garumi būs īsi, jo VM rēķinās, ka solītais būs jāizpilda pieejamā finansējuma robežās, izriet no VM valsts sekretāra vietnieka Jura Bunduļa teiktā. Jauna kārtība tad varētu būt jau no nākamā gada sākuma. NVD pārstāve Laura Lapiņa Dienai stāsta, ka dienesta speciālisti strādā pie priekšlikumiem, iepazīstas arī ar citu valstu praksi. Igaunijā ir noteikts maksimālais rindas ilgums pie ārsta speciālista - pacients jāpieņem pusotra mēneša laikā. Latvijā poliklīnikas plāno pacientu plūsmas pašas atkarībā no pieejamā finansējuma.

Vienās antibiotikās

Norādot, ka garās rindas valstī deklarēto bezmaksas medicīnu bērniem nereti padara par maksas pakalpojumu, novembrī pie valdības ēkas piketēja Māmiņu klubs. Arī Liene saskārusies ar šo problēmu. Viņas meitiņai veselības problēmas sākās pērn septembrī. «Bērns teica - man sāp austiņa. Meitai arī bija temperatūra virs 38 grādiem, iesnas, ciet deguns,» atceras mamma un piebilst - audzinātāja pat no dārziņa zvanīja, lai brauc ātrāk pakaļ, jo bērns ļoti raud - sāp austiņa. Izrakstījusi antibiotikas, ģimenes ārste bērnu nosūtīja pie otolaringologa (LOR), kurš atklāja vidusauss iekaisumu - otītu - un atkal izrakstīja antibiotiku kursu. Pēc kursa iziešanas pāris nedēļu viss bija labi, taču tad tās pašas problēmas atsākās no jauna. Bērns saņēma vēl vienu antibiotiku kursu.

Ap Ziemassvētkiem, kad bērnam atkal bija gandrīz 39 grādus augsta temperatūra, Liene bērnu aizveda uz Latvijas Bērnu dzirdes centru. Daktere atklājusi, ka ir palielināti adenoīdi - aizdegunes mandeles. Piedāvāts - vai nu jāiziet vēl viens ļoti spēcīgs antibiotiku kurss, vai arī jāveic operācija. Liene zvanījusi uz Bērnu slimnīcu, taču atklājies, ka tur par valsts naudu operāciju var veikt pēc pieciem mēnešiem. Ja vēlas ātrāk, operācija maksājot 170 latu, taču pirms tās vēl jādodas pie LOR uz konsultāciju par 18 latiem. «Mēs nevaram gaidīt piecus mēnešus, ja bērns visu laiku slimo. Antibiotikas nedod ilglaicīgu rezultātu, drīzāk jau ir sajūta, ka eksperimentē ar bērnu - nelīdzēs šīs antibiotikas, pamēģināsim citas,» saka Liene.

«Loriem» darba daudz

Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece atzīst, ka LOR ir darba pilnas rokas: «LOR ir viens no operējošākajiem profiliem.» Visbiežāk gan adenoīdu operācijas varot raksturot kā «izteikti plānveida operācijas», nevis akūtas. Varot gan būt arī izņēmumi. Gaidīšanas laiks LOR konsultācijai Bērnu slimnīcā Torņakalnā ir 16 darbdienas, savukārt Bērnu slimnīcā Gaiļezerā rindas nav. Plānveida operācija otolaringoloģijas profilā gan esot jāgaida seši mēneši. Akūtos gadījumos rindā uz operāciju neesot jāgaida, pacientus tad pieņem prioritāri. R. Namniece arī saka - situācijās, kad vecāki uztraucas, vai var gaidīt plānveida palīdzību vairākus mēnešus, piedāvājam saņemt pediatra konsultāciju (bez ģimenes ārsta nosūtījuma), kurš palīdzēs risināt konkrēto problēmu, jo ik dienas pieejams pediatrs un ķirurgs.

R. Namniece teic - gadījumā, kad pieprasījums konkrētā mēnesī ir lielāks, nekā valsts budžeta līdzekļi spēj segt, vai ir izsmeltas slimnīcas kapacitātes (personāla un aparatūras) noslogojums un telpu pieejamība, veidojas rindas uz pakalpojumu. Pērn Bērnu slimnīcas Ausu, kakla un degunu slimību klīnikā tika veiktas 2399 operācijas, no kurām 86 tika sniegtas kā izvēles maksas pakalpojums. Savukārt ambulatori otolaringologs sniedza 8812 konsultācijas, no kurām 708 bijušas kā izvēles maksas pakalpojums. Ja attiecīgos datus skata mēneša griezumā, katrs otolaringologs mēnesī operē vidēji 54 pacientus, savukārt ambulatori konsultē vairāk nekā 134 pacientus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas