Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Politiķi atzīmē balsotāju aktivitātes svarīgo lomu EP vēlēšanu iznākumā

Politiķi pauž atšķirīgus akcentus, vērtējot gaidāmo startu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, reizē uzsverot balsotāju aktivitātes un godīgas konkurences svarīgo lomu EP vēlēšanu iznākumā.

Tas secināms no vairāku partiju politiķu atbildēm uz jautājumiem saistībā ar vērtējumu par konkurentiem un savu sarakstu izredzēm.

"Latvijas attīstībai" (LA) politiķis Artis Pabriks uzsvēra, ka LA vēlas, lai konkurences process būtu godīgs, vienādas iespējas runāt medijos, tad "mēs esam gatavi uzvarēt jebkuru šajās sacensībās". Pabriks pauda, ka gan partija, gan viņš atzīst agrāk pieļautās kļūdas, kas noveda pie palikšanas tieši pirms 5% barjeras 14.Saeimas vēlēšanās. Pašlaik LA ir sagatavojusi aktuālu rīcības programmu, ko vēlētājiem būs iespēja vērtēt, pauda politiķis.

Reizē jau kādu laiku sabiedrībai ir iespēja novērtēt, cik viņi ir apmierināti ar situāciju valstī laikā, kad LA nav politikā. Pabriks pieļauj, ka cilvēki ir nonākuši pie "atklāsmes", kādas sekas iestājas pēc tam, kad ir izraudzīti pašlaik pie varas esošie.

Nacionālās apvienības saraksta līderis Rihards Kols norāda, ka sarakstu līderi, kas ir ar eiropeiskām vērtībām, ir spēcīgi, un jautājums būs, kas ir konkrētais piedāvājums, neieslīgstot jautājumos, kas skar tikai un vienīgi nacionālās kompetences.

NA politiķis arī pauda, ka tas būs disciplīnas jautājums arī pašiem kandidātiem - vai nav solītas lietas, kuras ievēlēšanas gadījumā nemaz īsti nav paveicamas. Tāpat arī jautājums par to, kādās politiskajās grupās ievēlētie kandidāti strādās EP, jo daudzi no sarakstiem Eiropas politisko partiju saimēs nemaz nav pārstāvēti, kas, viņaprāt, arī varētu būt papildu vērtējuma faktors vēlētājiem.

"Apvienotā saraksta" līderis Reinis Pozņaks norādīja, ka viss kā parasti būs vēlētāju rokās, un ka "konkurence ir laba un kvalitatīva". Pozņaks cer, ka EP vēlēšanās tiks ievēlēti gan pieredzējuši kandidāti, gan "jaunas balsis", jo svarīgākais esot, lai pēc tam visi ievēlētie kopā strādātu Latvijas interesēs.

AS jaunais politiķis kā labu rezultātu redzētu, ja partiju apvienība saņemtu vienu, un kā ļoti labu rezultātu - divus mandātus no kopā deviņiem. Pozņaks uzsvēra, ka viss būs atkarīgs no vēlētāju aktivitātes.

"Progresīvo" saraksta līdere Elīna Pinto uzsvēra, ka konkurence ir laba lieta, un "Progresīvajiem" ir svarīgi parādīt, ka tiem ir labs piedāvājums, spēcīga komanda. "Un mūsu izvilktais devītais numurs arī apliecina to, ka esam gatavi savus pārstāvjus virzīt uz visām Latvijai paredzētajām deviņām vietām. Šī ir tāda disciplīna, kur sākuma numurs nav tik svarīgs kā rezultāts finiša taisnē, ko noteiks vēlētāji un dotais uzticības mandāts," sacīja Pinto.

Tāpat viņa pauda, ka "Progresīvie" ir apņēmības pilni EP iegūt vismaz divas vietas.

"Tauta. Zeme. Valsts" (TZV) līderis Aleksandrs Kiršteins pauda, ka politiskais spēks redz labas izredzes EP vēlēšanās, jo nopietnas programmas vēlēšanās esot pieteikuši tikai viņa vadītā partija un "Jaunā vienotība" (JV), savukārt pārējās esot variācijas JV "satelītiem". Reizē startu EP vēlēšanās "Tauta. Zeme. Valsts" redz kā daļu no maratona, jo pamatmērķis ir uzrādīt labus rezultātus Saeimas vēlēšanās.

Politikas jautājumos TZV par muļķību uzskata dažās valstīs vērojamo pieeju ap 2035.gada ierobežot automašīnu ar iekšdedzes dzinēju tirgošanu, secināms no Saeimas deputāta teiktā. Tāpat neesot pamatoti uzskatīt, ka 2030.gadā tikšot sasniegts pašlaik plānotais CO2 izmešu samazinājuma apjoms, pauda Kiršteins, sīkāk daloties ar tā dēvēto "klimata skeptiķu" redzējumu.

Kiršteins arī akcentēja, ka jau pirms vairākiem gadiem bija piedāvājis nepieļaut JV ietekmes palielināšanos, kas vēlāk apstiprinājās 2022.gada vēlēšanu rezultātos. Politiķis pirms trim gadiem Nacionālās apvienības kongresā bija mudinājis aiziet no Krišjāņa Kariņa (JV) tā laika pirmās vadītās valdības, tomēr viņa padoms nav ticis uzklausīts.

"Latvija pirmajā vietā" (LPV) saraksta līderis Vilis Krištopans savā vērtējumā bija lakonisks. "Mēs dabūsim vismaz divas, varbūt pat trīs vietas," tā savas partijas izredzes EP vēlēšanās novērtēja Krištopans.

Kā ziņots, ar pirmo numuru EP vēlēšanās Latvijā startēs "Saskaņa", bet noslēdzošais - 16.numurs - ticis "Stabilitātei".

Šodien Saeimā notikušajā kandidātu sarakstu izlozē otro numuru izlozēja Jaunā konservatīvā partija, trešo - NA, ceturto - LPV, piekto - LA, sesto - "Centra partija", bet septīto - "Apvienība Jaunlatvieši".

Astotais numurs EP vēlēšanās būs "Apvienotajam sarakstam", devītais - "Progresīvajiem", desmitais - "Tautas varas spēkam", 11. - "Kustībai Par!", 12. - "Suverēnajai varai", bet 13. - sarakstam TZV.

Ar 14.numuru vēlēšanās startēs Zaļo un zemnieku savienība, bet ar 15.numuru - JV.

EP vēlēšanās kopā kandidēs 16 saraksti. EP vēlēšanas paredzētas jūnija sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas