Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

PMLP pārbaudē nelikumības ar uzturēšanās atļaujām pagaidām neesot atklātas

Saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konstatētajiem iespējamajiem pārkāpumiem termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) 11.septembrī ir sākta dienesta pārbaude, taču līdz šim pārbaudē nekādas nelikumības nav atklājušās.

To ceturtdien speciāli sasauktā preses konferencē žurnālistiem pastāstīja PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze. Viņa piebilda, ka dienesta pārbaude gan vēl turpinās un tā jāpabeidz līdz 13.oktobrim.

Roze atzina, ka 10.septembrī PMLP ēkā Rīgā, Čiekurkalna 1.līnijā 1, ieradušies KNAB darbinieki un veikuši "minimālu" kratīšanu, taču abi darbinieki, pār kuriem krīt korupcijas ēna, nav aizturēti. Izmeklētāji vien lieguši šiem cilvēkiem turpināt pildīt amatu pienākumus, tāpēc viņi pārcelti citos amatos.

PMLP priekšnieka vietniece pastāstīja, ka dienesta pārbaudē tiek pārbaudītas konkrētas lietas, kuru izskatīšanā piedalījušies abi aizdomās turētie PMLP darbinieki. Šo lietu kopskaitu Roze neprecizēja, vien apstiprināja, ka tas neesot lielāks par piecām lietām.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka visās pārbaudāmajās termiņuzturēšanās atļauju lietās lēmumi pieņemti paātrinātā kārtībā - piecu darbdienu laikā, taču tas bijis likumīgi, jo personas par to arī samaksājušas paaugstinātu valsts nodevu. Roze uzsvēra, ka visās lietās lēmumi pieņemti tieši piektajā dienā, nevis ātrāk. Taču paši aizdomās turētie darbinieki lēmumus nevarot pieņemot, jo tas jādara nodaļas vadītājam. PMLP priekšnieka vietniece gan atzina, ka lēmuma pieņemšana izpaužas, parakstot lietas izskatītāja sagatavoto projektu.

Viens no aizdomās turētajiem PMLP darbiniekiem ir klientu apkalpošanas speciālists, bet otrs - ar darba līgumu nodarbināts darbinieks, kurš sagatavo lēmumus par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, preses konferencē pastāstīja PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska. Roze piebilda, ka abas šīs personas pārvaldē strādā jau ļoti ilgi - aptuveni astoņus gadus.

Kā ziņots, KNAB 10.septembrī sācis kriminālprocesu par PMLP amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu.

Patlaban KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka divas PMLP amatpersonas no vairāku privātu komercsabiedrību darbiniekiem, iespējams, ir pieņēmušas kukuļus, lai nodrošinātu termiņuzturēšanās atļauju un personas apliecību izsniegšanu dažādu valstu pilsoņiem, informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Izmeklēšanas gaitā ir noskaidroti vairāki gadījumi šā gada vasarā, kad PMLP amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, par pretlikumīgu atlīdzību ir nodrošinājušas paātrinātu jautājuma izskatīšanu un labvēlīga lēmuma pieņemšanu saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu ārvalstu pilsoņiem.

Kā norāda Vitenburgs, kriminālprocesā iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu divas PMLP amatpersonas par aizdomās turētām kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un divus kādas komercsabiedrības pārstāvjus - kukuļdošanā, kas izdarīta atkārtoti.

Aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp PMLP amatpersonām - arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas