Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pirmajā pusgadā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies par 0,6%

2013.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem samazinājās par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Kritumu ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums apstrādes rūpniecībā - par 1,1%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē bija pieaugums par attiecīgi par 1,7% un 0,2%.

"Liepājas metalurga" darbības apturēšanas dēļ gada sešos mēnešos vislielākie apstrādes rūpniecības apjoma samazinājumi bija metālu ražošanas nozarē - par 43,5%. Iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozare piedzīvoja kritumu par 28% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozare - par 19,1%.

Vērā ņemams pieaugums - par 13,8% - pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu bija mēbeļu ražošanā, kā arī elektrisko iekārtu ražošanā - par 11,4%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 0,2% un to būtiski ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 6,7%, liecina CSP dati.

Savukārt apstrādes rūpniecībā ražošana pieauga par 1,2%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 4,8%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2012.gada jūniju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 0,4%. Tajā skaitā elektroenerģijas un gāzes apgādē rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 7,1%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 14,2%, kā arī apstrādes rūpniecībā - par 0,8%.

Lielākais ražošanas apjoma pieaugums no apstrādes rūpniecības nozarēm bija kuģu un laivu būves, dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošanas nozarē - 2,9 reizes, mēbeļu ražošanas nozarē - par 13,9%, kā arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas nozarē - par 13,5%.

Šī gada jūnijā rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 425,7 miljoni latu.

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 1,7%. Tajā skaitā apstrādes rūpniecībā pieaugums bija par 1% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 0,5%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija samazinājums par 1,4%.

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 0,1%. Tostarp apstrādes rūpniecībā samazinājums bija par 0,6%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 0,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 1,7%.

Jau ziņots, ka šī gada maijā, salīdzinot ar aprīli, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 2,2%, bet, salīdzinot ar 2012.gada maiju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,6%. Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē maijā augusi par 8,3%, apstrādes rūpniecībā - par 1,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 1,8%.

2013.gada maijā rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 451,9 miljoni latu. Šogad maijā, salīdzinot ar 2012.gada maiju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,6%. Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 1,3%, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 3,9%, bet samazinājums bija apstrādes rūpniecībā - par 0,2%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas