Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pieļauj elektrības cenu izmaiņas

Elektroenerģijas tirgotāji, atbildot uz Dienas jautājumu, nesteidz apstiprināt Latvenergo valdes locekļa Ulda Barisa prognozi, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu rudenī mājsaimnniecībām obligātās iepirkuma komponentes (OIK) pieauguma iespaidā jārēķinās ar cenu kāpumu 5-6% apjomā.

Elektroenerģijas tirgotāji norāda, ka uz elektroenerģijas gala cenu mājsaimniecībām iespaidu atstās vairāki faktori - piemēram, ražošanas apjomi, starpvalstu pārvades tīklu noslodze, kā arī valdības lēmumi attiecībā uz OIK.

Elektroenerģijas tirgotāju SIA Hansa Energy un SIA BCG Rīga pārstāvji pat nebija gatavi izteikt prognozes, savukārt uzņēmumu SIA Inter RAO Latvia un SIA Enerģijas avots pārstāvji atzina, ka prognožu sagatavošanai būtu nepieciešams ilgāks laika periods. Savukārt elektroenerģijas tirgotāji, kuri pauda savu viedokli, uzsvēra - situāciju elektroenerģijas tirgū ietekmēs daudzi faktori, tajā skaitā situācija elektroenerģijas ražošanā, iespējamās valsts OIK politikas pārmaiņas, kā arī konkrētās mājsaimniecības patēriņa apjoms.

SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers uzsver, ka pēc regulētā gala tarifa atcelšanas visiem Latvijas patērētājiem būs jānorēķinās par katru tarifa sastāvdaļu atsevišķi, un, protams, daļu cenas pieauguma, kuru sajutīs patērētāji, radīs OIK paaugstināšana. Arī par pārējām elektroenerģijas tarifa komponentēm, piemēram, par tīkla pakalpojumu, pēc J. Bethera teiktā, šobrīd sarežģīti izteikt vispārīgas prognozes. Piemēram, elektroenerģijas starta tarifs, par kuru elektroenerģiju iegādājas aptuveni 48% mājsaimniecību, esot būtiski zemāks nekā elektroenerģijas tirgus cena, un attiecīgi mājsaimniecības, kuras šobrīd par elektroenerģiju norēķinās pēc starta tarifa, elektrības sadārdzināšanās skars vairāk.

Savukārt SIA Baltic Energy Pool valdes loceklis Armīns Kronbergs skaidro, ka OIK pieaugums ietekmēs elektroenerģijas cenu, tomēr, ja nemainīsies situācija elektroenerģijas ražošanā, paši tirgotāji «diez vai prasīs augstāku cenu par elektroenerģiju» no patērētājiem. Tomēr arī A. Kronbergs uzskata, ka tirgus situāciju ietekmēs valdības lēmumi attiecībā uz OIK. Ja tiks pieņemti lēmumi, kas būtiski samazinātu OIK, tad rastos situācija, kad Latvenergo būtu mazāk izdevīgi ražot elektroenerģiju termoelektrostacijās, un tas savukārt kompāniju var mudināt vairāk enerģijas iepirkt biržā. Tāpēc Latvijai būtu nepieciešamība vairāk elektroenerģijas importēt, kas mūsu valstī varētu veicināt elektroenerģijas cenu kāpumu. Centieni ierobežot OIK kāpumu var ietekmēt elektroenerģijas cenas pieaugumu, uzsver Baltic Energy Pool pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas