Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Par 32% palielinājies senioru skaits, kas lieto viedtelefonus

Mobilo sakaru operatora Tele2 dati liecina, ka aptuveni 20% senioru (vecumā virs 62) lieto internetu savā mobilajā telefonā. Salīdzinājumā - pirms trim gadiem to izmantoja tikai nepilni 5% senioru. Stabili palielinās arī to senioru skaits, kuru rīcībā ir viedtelefoni, kas ļauj gados vecākiem cilvēkiem izmantot mobilā interneta sniegtās priekšrocības. Šobrīd viedtelefonus lieto jau 54% senioru, bet pirms trim gadiem tādu bija tikai 22%, portālu Diena informē uzņēmumā.

“Mūsu pētījuma dati rāda, ka tikai 3% no senioriem, kas pamēģinājušie viedtālruņus, nevēlas tos lietot turpmāk. Tas nozīmē, ka viņi ļoti labprāt lieto modernās tehnoloģijas, ja tam tiek apmācīti. Tieši tādēļ ļoti liela loma ir ģimenēm, kuras var palīdzēt senioriem apgūt interneta un viedtelefonu lietošanas prasmes. Tehnoloģiju prasmes vecāka gada gājuma cilvēkiem noder gan ikdienā, gan dažādās krīzes situācijās, kā to, piemēram, apliecināja ārkārtējā situācija valstī. Kā rāda pētījuma dati, seniori parasti šīs prasmes apgūst vienas nedēļas laikā,” saka Tele2 komercdirektors Raivo Rosts.

Tele2 iesaka trīs lietas, kas palīdzēs senioriem lietot viedtālruni un mobilo internetu.

Pirmkārt, uzinstalē nepieciešamās programmas un paskaidro, kā tās lietot. Vissvarīgākās lietotnes jāizvieto galvenajā “darba” virsmā jeb sākumekrānā. Turklāt jācenšas visu nepieciešamo salikt vienā vai divās darba virsmās, lai senioram  būtu viegli orientēties. Sākumekrānā būtu vērtīgi izvietot ātrās numura izsaukšanas ikonas, piefiksējot tur savu, citu radinieku kontaktus, kā arī citus senioram nepieciešamos numurus. Būtiski atcerēties – kādas lietotnes uzinstalēsi senioram, tās viņš arī lietos. Lai vieglāk saskatīt un pieskarties attiecīgajai ikonai, maksimāli palielini to izmēru un šriftu.

Otrkārt, velti laiku apmācībām. Sākumā iemāci pamata lietas – telefona ieslēgšanu, nobloķēšanu un atbloķēšanu. Lai izvairītos no neapzinātiem zvaniem un darbībām telefonā, telefonu ielieciet aizsargmaciņā, kurš nosedz ekrānu un kalpos kā ekrāna bloķēšanas funkcija. Pirmajā reizē pietiks, ja iemācīsi senioru zvanīt un sūtīt īsziņas. Instalējot kādas saziņas lietotnes ikonu, piemēram, WhatsappMessenger u.c., iemāci senioram sākumā tikai aplūkot saturu, ko sūtat viņam.

Treškārt, parādi, kā viedtālrunis var aizvietot ikdienā nepieciešamas lietas. Tev jāparāda, ka viedtālrunis nav apgrūtinājums senioru dzīvē, bet gan veids, kā dzīvi padarīt ērtāku. Tajā ir gan lukturītis, gan kalkulators, gan arī var uzinstalēt, piemēram, kalendāru ar visām mēneša fāzēm un ieteikumiem stādu stādīšanai, apskatīties laika prognozes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas