Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pērnā gada decembrī patēriņa cenas augušas par 0,2%

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada decembrī, salīdzinot ar 2013.gada decembri, palielinājās par 0,2%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Precēm cenas samazinājās par 0,9%, bet pakalpojumiem pieauga par 3,3%. Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni bija cenu kāpumam alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis 2014.gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 0,8%. Būtiskākā ietekme uz cenu samazinājumu bija pienam un piena produktiem. Cenu kritums novērots arī dārzeņiem un kartupeļiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, savukārt dārgākas kļuva zivis, tēja un kafija, saldumi un medus, siers, arī maize un graudaugu izstrādājumi. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 8,7%. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,2%.Gada laikā vidējais cenu līmenis ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem pieauga par 1,3%. Sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, ūdens piegāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, dzīvokļu īres maksa, savukārt lētāka kļuva atkritumu apsaimniekošana.Transporta grupā cenas samazinājās par 5,2%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 12,3%. Cenas samazinājās arī automašīnu rezerves daļām un piederumiem. Cenu kāpums tika novērots transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru jūras un gaisa transporta pakalpojumiem.Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, pieauga par 4,4%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 4,6%, ēdnīcās – par 4,5%.Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu sadārdzinājums bija kultūras pakalpojumiem, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm, apģērbiem un zobārstniecības pakalpojumiem, savukārt cenu samazinājums novērots apaviem.Administratīvi uzraugāmās un regulējamās cenas 2014.gadā samazinājās par 0,1%, bet neregulējamās cenas palielinājās par 0,2%.12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,6%. 2013.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis saglabājās nemainīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas