Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pēc nesaskaņām ar Makronu Francijas armijas komandieris izlemj pamest amatu

Francijas bruņoto spēku komandieris Pjērs de Viljērs atkāpies pēc tam, kad viņam izcēlušās domstarpības ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu par armijas budžeta samazināšanu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Demisijas paziņojumā de Viljērs norādīja, ka šādos apstākļos viņš "vairs nevar garantēt tāda armijas modeļa, kāds nepieciešama Francijas aizsardzībai, izturību."

Jāatgādina, ka Francijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja par apjomīgu budžeta izdevumu samazināšanu, lai samazinātu valsts budžeta deficītu. Izdevumi armijas vajadzībām nākamgad tiks samazināti par vērienīgu summu - 850 miljoniem eiro. Prezidents Makrons uzreiz piekodināja, ka netiks paciesta nekāda šķeltnieciska uzvedība no militāro aprindu puses.

"Ja armijas komandierim un prezidentam kādā jautājumā ir domstarpības, komandierim jāatkāpjas," norādīja Makrons, kurš kā valsts prezidents ir arī bruņoto spēku augstākais vadonis, tomēr tiešā tekstā nemudināja de Viljēru pamest amatu, jo piebilda, ka "ģenerālim ir pilnīga prezidenta uzticība, kamēr ģenerālis ievēro subordināciju un komandķēdi".

De Viljērs gan uzskata, ka prezidentam nevajadzētu tiešā veidā iejaukties valsts aizsardzības budžeta jautājumā, tāpēc pieņēmis lēmumu atkāpties.

Top komentāri

Izskatās,
I
ka kā parasti vairumu komentāru sarakstījusi "iespējams psihiski traumētā jefreitore", kas varbūt tomēr piestrādā pašā AS Diena un apsaukā visus citus par "rustroļļiem, debilkvekšķiem u.t.t." Varbūt portāla mērķis ir šādā veidā izskaust komentārus?
Ai laiki, ai tikumi!
A
Ģenerālis de Viljērs visus gadus centās piespiest iepriekšējās valdības pildīt NATO saistības un palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP. Arī Makrons pirmsvēlēšanu kampaņā solīja palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% kā to paredz NATO līgums. Bet kļūstot par prezidentu, Makrons ir samazinājis jau apstiprināto aizsardzības budžetu (2017.gada 2.pusei) par 850 miljoniem. Toties viņš ir radījis pilnīgi jaunu budžetu ... savai sievai, tagad valsts finansēs viņa sievas biroju, algos darbiniekus, kas pildīs sievas rīkojumus. Savukārt tika atlaista sieviete, kura pirmsvēlēšanu kampaņas sākumā bija pametusi 20 gadu žurnālistes karjeru Vašingtonā, lai kļūtu par Makrona preses sekretāri, un kurai praktiski ikdienā nācās glābt Makronu, lielā mērā pateicoties viņas profesionālismam Makronam ir izdevies kļūt par prezidentu.
Napoleona sindroms
N
Sikais perdelis-gerontofils paraleli aicina aafriku apmesties Francija
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas