Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Patur apcietinājumā tiesu izpildītāja Veinberga lietā iesaistīto sievieti

Tiesa ir paturējusi apcietinājumā Kristinu Lucenko, kura kopā ar zvērinātu tiesu izpildītāju Rolandu Veinbergu ir iesaistīta kriminālprocesā par iespējamu sirmgalvei piederoša īpašuma izkrāpšanu, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Lucenko tiesu izpildītājs Veinbergs pārskaitījis pensionāres naudu uz viltota vekseļa pamata. Lucenko tiekot turēta aizdomās arī par iesaistīšanos citās krāpšanas epizodēs.

Raidījums vēsta, ka Lucenko esot pretojusies tiesībsargiem - viņa neesot laidusi policiju savā dzīvoklī un noslēpusi telefonu. Policija tur viņu aizdomās arī par citām krāpšanas epizodēm. Lucenko aizstāvis Juris Puriņš atteicies no komentāriem par apsūdzībām.

Tiesībsargi šonedēļ veica operatīvās darbības "Rīgas namu pārvaldniekā", kur pensionārei bija izveidojies parāds. Tur policija izņēmusi vairākus datu nesējus. Pēc raidījuma ziņām, izmeklētājiem interese bijusi par četrām personām - Juridiskās pārvaldes direktori Dainu Priednieci, šis pārvaldes Tiesvedības un juridiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāju Eviju Meņģi, kādu jurista palīgu un pensionāres dzīvesvietas mājas pārvaldnieku Jāni Amatnieku.

Kā ziņots, apcietinājumu Lucenko piemēroja 21.janvārī.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA apliecināja, ka persona atzīta par aizdomās turēto krāpšanā, proti, par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, par kuru paredzēta brīvības atņemšana no diviem līdz desmit gadiem. Grāvīte nekomentēja, kāpēc izmeklētājs lūdza piemērot apcietinājumu.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

Tiesu izpildītājs Veinbergs šajā lietā atzīts par aizdomās turēto. Veinbergam kriminālprocesā piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Šāds lēmums pieņemts nekavējoties pēc pieprasītās informācijas saņemšanas no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes. Tiesu izpildītājs ir atzīts par aizdomās turēto personu kriminālprocesā, kurā tiek izmeklēti noziedzīgi nodarījumi par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likumu no brīža, kad tieslietu ministrs no procesa virzītāja saņēmis informāciju par aizdomās turēto personu, jautājuma izlemšana par disciplinārlietas ierosināšanu un tiesu izpildītāja saukšanu pie disciplināratbildības tiek atlikta līdz brīdim, kad likumīgā spēkā stājas procesa virzītāja galīgais nolēmums šajā kriminālprocesā.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka, iespējams, tiesu izpildītāja Veinberga rīcības rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu - 28 000 eiro, un policija sākusi kriminālprocesu.

"Nekā personīga" ziņoja, ka pirms astoņiem gadiem Ļaksai radušās pirmās saistības pret "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP), taču tās izdevies nokārtot. Pēdējos gados pasliktinoties veselībai, viņai radās pārvietošanās grūtības un vientuļā sirmgalve arvien retāk izgāja no mājām un aizmirsusi regulāri apmaksāt komunālos rēķinus. RNP par parādiem pirms diviem gadiem vērsās tiesā.

Parāda summa kopumā bijusi nedaudz virs 1000 eiro. Spriedums bijis par labu RNP, un sprieduma izpilde nonāca pie zvērināta tiesu izpildītāja Veinberga.

Lai gan viņam ir tiesības pārbaudīt parādnieces kontus, kurā piedziņas brīdī bija ap 8000 eiro, tiesu izpildītājs nenoņēma naudu no konta, bet izlika izsolē sirmgalves vienīgo mājokli.

Pensionāres dzīvokli pārdeva publiskā izsolē par 30 700 eiro. Sedzot Ļaksas parādu pret RNP, atlikušo summu tiesu izpildītājam vajadzēja aizskaitīt uz pensionāres kontu, taču tā nenotika, akcentē raidījums.

Attāla radiniece - māsas mazmeita, uzkopjot pensionāres dzīvokli, atradusi vairākus dokumentus, tostarp vekseli. Tajā rakstīts, ka aprīlī, divus mēnešus pēc izsoles apstiprināšanas tiesā, pensionāre no kādas 30 gadus vecas Kristinas Lucenko aizņēmusies 28 000 eiro. Summu ir identiska tai, kas palika pāri no dzīvokļa pārdošanas, un ko tiesu izpildītājam vajadzēja pārskaitīt pensionārei, norāda "Nekā personīga"

Vekselis it kā izdots Imantā, laikā, kad sirmgalve vairs viena nevarēja iziet no mājas. Kā norāda raidījums, bez smalkām paraksta ekspertīzēm var redzēt, ka uz vekseļa nav parakstījusies Ļaksa, bet viņas parakstu kāds nemākulīgi centies atdarināt.

Luceno jau divas nedēļas pēc it kā vekseļa izdošanas pieprasījusi naudu atdot, vēršoties pie notāres Ingas Muciņas un tad tiesā. Lieta atkal nonākusi pie tiesu izpildītāja Veinberga. Neviena no amatpersonām neesot pārbaudījusi, vai vekselis nav viltots, un 28 000 eiro Veinbergs jau pārskaitījis uz Lucenko kontu Lielbritānijā, vēstīja raidījums.

Ļaksas pārstāve raidījumam norādīja, ka zvērināta notāra rīcība ir diezgan aizdomīga, jo viņš apzināti aizturējis izmaksu uz parādnieces kontu un, izmantojot Lucenko ne Latvijā reģistrēto kontu, līdzekļi aizskaitīti trešajai personai.

Rezultātā dažu mēnešu laikā sirmgalve palikusi ne tikai bez dzīvokļa, bet arī bez naudas, par kuru varētu iegādāties citu mitekli vai segt vismaz pansionāta izmaksas, akcentēja "Nekā personīga".

Tāpat ziņots, ka RNP valde ir pieņēmusi lēmumu uz laiku nenodot jaunas parādu piedziņas lietas tiesu izpildītājam Veinbergam, jo masu medijos izskanējusi informācija par viņa iespējami negodprātīgu rīcību kādā parādu piedziņas procesā un sākto kriminālprocesu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas