Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Patēriņa cenas Latvijā sešos gados pieaugušas par 44,5%

Patēriņa cenu indekss Latvijā šā gada maijā, salīdzinot ar 2005.gada maiju, ir palielinājies par 44,5%, liecina Igaunijas Ekonomiskās izpētes institūta veiktā pētījuma rezultāti.

Tādējādi patēriņa cenu kāpums Latvijā pēdējo sešu gadu laikā vairāk nekā divas reizes pārsniedzis Eiropas Savienības (ES) vidējo līmeni, vēsta Postimees Online.

Cenu kāpums Latvijā bijis lielāks par Lietuvā un Igaunijā fiksēto pieaugumu, kura gan arī tas ievērojami pārsniedzis ES vidējo līmeni, - attiecīgi 34,9% un 33,4% apmērā.

Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pieņemot, ka 2005.gadā patēriņa cenu indekss bija 100, šā gada maijā tas bija sasniedzis 145,4 atzīmi. 2009.gada martā šis rādītājs sasniedza savu iepriekšējo maksimumu - 143,1, bet pēc tam līdz 2010.gada nogalei samazinājās. Šā gada martā patēriņa cenu indekss atkal pārsniedza 143 punktu atzīmi.

DnB Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš jau iepriekš norādīja, ka ekonomikā normāla situācija ir inflācija, nevis deflācija, tāpēc gandrīz jebkurā vietā pasaulē un jebkurā brīdī cenu līmenis ir augstāks, nekā tas jebkad ir bijis, atskaitot īslaicīgas sezonālās deflācijas.

Divu gadu periodā, kad Latvijā cenas bija zemākas nekā augstākajā punktā pirms tam, arī bijusi visai neparasta situācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas