Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Parāda atgūšanas izmaksas nevarēs pārsniegt 12 latus

Parāda piedziņas pakalpojuma sniedzējs drīkstēs prasīt kompensēt izdevumus, kas saistīti ar parāda atgūšanu, taču tie kopumā nevarēs pārsniegt 12 latus, paredz šodien valdībā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi.

Ministru kabineta noteikumi sagatavoti sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) un Latvijas Ārpustiesas parādu piedzinēju asociāciju (LĀPPA).

PTAC sniegtā informācija liecina, ka viena no būtiskākajām problēmām, uz kuru norāda patērētāji ārpustiesas parāda atgūšanas procesā, ir pārmērīgi augstas parāda atgūšanas pakalpojuma izmaksas. LĀPPA sniegtā informācija liecina, ka parādu atgūšanas procesa izmaksas var veidot no sešiem līdz 74 latiem, savukārt vidējās parāda atgūšanas procesa izmaksas veido 36 latus. Procesa izmaksu svārstības atkarīgas no parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzēja veiktajām darbībām - to skaita, secības, regularitātes un intensitātes.

Ar mērķi turpmāk izvairīties no šādām situācijām noteikumu projekts paredz, ka ārpustiesas parāda piedziņas pakalpojuma sniedzējs drīkst prasīt kompensēt izdevumus, kas saistīti ar parāda atgūšanu, taču tie kopumā nevar pārsniegt 12 latus. Proti, par rakstveida paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esamību un aicinājums labprātīgi veikt kavēto maksājuma saistību izpildi, uzsākot parāda atgūšanu, un par nepieciešamajām papildus veicamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot kontaktinformāciju, kas norādīta kreditora un parādnieka noslēgtajā tiesiskajā darījumā, - ne vairāk kā piecus latus.

Savukārt par pārējām papildus veiktajām darbībām parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības, - ne vairāk kā septiņus latus.

Tādējādi tiek radīti apstākļi, lai parādnieks varētu paļauties, ka izdevumi būs samērīgi un to maksimālā summa nepārsniegs Ministru kabineta noteikumos noteikto maksimāli pieļaujamās atlīdzināmo izdevumu apmēru.

Noteikumu projekts ietver arī regulējumu, kur noteikts, kādi izdevumi nav uzskatāmi par atlīdzināmajiem izdevumiem - par saskarsmi, kas veikta, neievērojot Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma noteiktās prasības, par saskarsmi, kas veikta 21 dienas laikā pēc rakstveida paziņojuma nosūtīšanas, kurā sniegta informācija par parāda esamību un aicinājums labprātīgi veikt saistību izpildi, par rakstisku atgādinājumu parādniekam par parāda esamību, kas nosūtīts vairāk kā vienu reizi 14 dienās vai vairāk kā trešo reizi parāda atgūšanas procesā, kā arī par darbībām, kas nav uzskatāmas par objektīvi nepieciešamām un pamatotām parāda atgūšanai, kā arī darbībām, kas ir pretrunā ar labu praksi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas