Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Par seksuālu uzmākšanos plāno ieviest administratīvo atbildību

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās "Progresīvo" sagatavotos grozījumus Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kas paredz par seksuālu uzmākšanos piemērot naudas sodu līdz 700 eiro.

Likumprojektā seksuālā uzmākšanās definēta kā nevēlama pret citu personu vērsta jebkāda veida verbāla, neverbāla, digitāla vai fiziska seksuāla rakstura rīcība, kuras mērķis vai sekas ir personas cieņas vai privātuma aizskaršana, jo īpaši, ja tā rada iebiedējošu, naidīgu, degradējošu, pazemojošu vai aizskarošu vidi.

Saeimas Juridiskās komsijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV) sociālajos tīklos norāda, ka atbildībai ir jābūt, taču piedāvātais priekšlikums būtu jāpilnveido, lai par pārkāpumu nekļūtu arī "vienkārša simpātiju izrādīšana". Judina ieskatā, nav skaidrības par definīcijas tvērumu. Atbildīgās komisijas vadītājs uzskata, ka atbildība var tikt paredzēta gadījumos, kad seksuālā uzmākšanās turpinās pēc nepārprotama aicinājuma to izbeigt.

Tieslietu ministrija piedāvā paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos. "Progresīvie" domā, ka par kriminalizēšanu Saeimā būs lielas debates, un neesot zināms, vai deputāti to atbalstīs, jo tādas konceptuālas vienošanās nav, iepriekš aģentūrai LETA pauda " Progresīvo" frakcijas priekšsēdētāja vietniece Antoņina Ņenaševa, atzīmējot, ka arī Valsts policija ir rosinājusi ieviest administratīvo atbildību.

Politiķe akcentēja, ka ir svarīgi likumā definēt, ka ir tāds seksuālās uzmākšanās pārkāpums. Šobrīd seksuālā uzmākšanās ir viens no seksuālās vardarbības veidiem, bet par to nav nekāda soda, sacīja Ņenaševa.

Jautājums kļuvis aktuāls pēc tam, kad Latvijas Televīzija vēstīja par iespējamu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pasniedzēju seksuālu uzmākšanos studentēm.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas