Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Par nevīžīgu apiešanos atskurbtuvē Latvijai jāmaksā 5000 eiro

Otrdien Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) vienbalsīgi atzina, ka Latvija pārkāpusi Eiropas cilvēktiesību pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, 2003.gadā aizturot un ievietojot Liepājas policijas atskurbtuvē Ivanu Djundiku.

Iesniedzējs lūdza piespriest viņam morālo kompensāciju 200 000 eiro apmērā, taču tiesa šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5000 eiro, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrijā.

1939.gadā dzimušo Djundiku pirms 11 gadiem par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā aizturēja Liepājas policisti. Vīrietis bezsamaņā gulēja kādā no Liepājas dzīvojamu namu kāpņu telpām. Pēc aizturēšanas viņš tika nogādāts policijas atskurbtuves telpās, kur viņu apskatīja dežurējošais ārsts, apstrādājot nobrāzumus un zilumus. Kad Djundiks bija nācis pie samaņas, viņš sāka sūdzēties par sāpēm kājā. Vīrietis ar ātro medicīnisko palīdzību tika nogādāts Liepājas pilsētas slimnīcā, kur rentgenā viņam konstatēja slēgtu gūžas locītavas lūzumu.

Mēnesi pēc incidenta iesniedzējs vērsās tiesībsargājošajās iestādēs ar sūdzību, ka viņu atskurbtuves telpās bija piekāvuši policijas darbinieki. Viņš apgalvoja, ka esot nogrūsts pa kāpnēm un sists pret sienu. Pēc pārbaudes veikšanas policija atteicās sākt kriminālprocesu. 

Strasbūras tiesa, vērtējot sūdzību par aizturēšanas apstākļiem, atzīmēja, ka iesniedzējam netika veikta pilna medicīniskā izmeklēšana uzreiz pēc viņa nogādāšanas policijas iecirkņa atskurbtuvē. Tiesa norādīja: tā kā iesniedzējs tika atrasts guļam kāpņu telpā alkohola reibumā un nebija spējīgs sniegt ziņas par savu identitāti vai notikušā apstākļiem, atbildīgajai iestādei bija jāpieņem, ka viņš varēja būt nokritis pa kāpnēm un tādējādi guvis slēptus miesas bojājumus. Šī iemesla dēļ sniegtā pirmā medicīniskā palīdzība bija nepilnīga.

Tāpat ECT norādīja, ka, vēlāk vērtējot iesniedzēja sūdzību par notikušo, izmeklēšana bija nepilnīga un neefektīva. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas