Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Par nepamatotu turēšanu psihiatriskajā slimnīcā ECT liek Latvijai maksāt 10 000 eiro

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien pasludināja spriedumu lietā Raudevs pret Latviju, liekot Latvijai vīrietim izmaksāt 10 000 eiro kompensāciju par nepamatotu ievietošanu psihiatriskajā slimnīcā.

1941.gadā dzimušais Raudevs sūdzību ECT iesniedza 2003.gada 3.jūlijā, norādot uz nelikumīgu ievietošanu psihiatriskajā slimnīcā. Iesniedzēja prasīto 11 miljonu eiro vietā Strasbūras tiesa piesprieda atlīdzību par morālo kaitējumu 10 000 eiro apmērā.

ECT uzsvēra, ka tiesiskais pamats iesniedzēja ievietošanai psihiatriskajā slimnīcā bija zudis, ņemot vērā 2003.gada 29.oktobra Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tā atzina Krimināllikuma 271.pantu par neslavas celšanu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai par neatbilstošu Satversmei, portāls Diena.lv uzzināja Ārlietu ministrijā.

Lietas materiāli liecina, ka 2000.gada 10.decembrī Ģenerālprokuratūra sāka kriminālprocesu pret Raudevu par Augstākās tiesas tiesneša goda aizskaršanu, pamatojoties uz tajā laikā spēkā esošo Krimināllikuma 271.pantu. Ar tiesas lēmumu iesniedzējs piespiedu kārtā tika ievietots Rīgas psihoneiroloģiskajā slimnīcā stacionārās tiesu psihiatriskās ekspertīzes veikšanai. Ārstu konsilijs atzina iesniedzēju par nepieskaitāmu un ieteica piemērot viņam medicīniska rakstura piespiedu līdzekli - ārstēšanu psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi.

Vēlāk Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa nolēma atbrīvot iesniedzēju no kriminālatbildības un soda, nododot viņu ārstēšanai specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi. Lēmums stājās spēkā 2003.gada janvārī. Tā paša gada oktobrī Satversmes tiesa pasludināja spriedumu, kas Krimināllikuma 271.pantu par atzina neatbilstošu Satversmei. 

Raudevs no psihiatriskās slimnīcas tika atbrīvots tikai 2004.gada 24.septembrī, kad Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pēc psihiatriskās slimnīcas vadības pieteikuma par iesniedzējam piemērotā medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa atcelšanu atcēla iepriekšējo tiesas lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas