Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operatoru izvēlēts Depozīta iepakojuma operators

Valsts vides dienests (VVD) par depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operatoru izvēlējusies SIA Depozīta iepakojuma operators, šodien preses konferencē paziņoja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Viņa informēja, ka Depozīta iepakojuma operators kas atbilst normatīvo aktu prasībām un ieguvis visvairāk punktus kvalitātes kritēriju vērtēšanas posmā, tāpēc ar minēto uzņēmumu nākamā gada janvārī tiks slēgts līgums uz septiņiem gadiem.

Gadījumā, ja Depozīta iepakojuma operators noteiktā termiņā nenoslēgs līgumu vai arī neīstenos nepieciešamās darbības depozīta sistēmas ieviešanai, VVD varēs lemt par depozīta sistēmas ieviešanas Latvijā uzticēšanu otram pretendentam - SIA Nulles depozīts, norādīja VVD ģenerāldirektore.

Viņa piebilda, ka, lai nodrošinātu depozīta sistēmas ieviešanas caurspīdību un visu sabiedrības interešu ievērošanu, VVD līguma projektā ar depozīta sistēmas operatoru paredzējis iespēju ikmēneša uzraudzības sanāksmēs pieaicināt arī sabiedrības pārstāvjus - Iepakojuma apsaimniekošanas padomes un Vides konsultatīvās padomes pārstāvjus, kā arī pēc nepieciešamības citu organizāciju, piemēram, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvi. 

Baklāne-Ansberga uzsvēra, ka lēmumu par depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operatora izvēli komisijas pieci locekļi pieņēmuši vienbalsīgi, pamatojoties uz kritēriju izvērtēšanā iegūtajiem rezultātiem. Vienlaikus viņa atzina, ka abiem pretendentiem depozītu ieviešanas sistēmas tehniski ekonomiskais pamatojums bijis salīdzinoši vāji izstrādāts.

Otrajā vērtēšanas kārtā vērtējumā par iesniegto depozīta sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plānu no 70 maksimālajiem punktiem Depozīta iepakojuma operators ieguva 48,3 punktus, kamēr Nulles depozīts tikai 29,4 punktus.

Savukārt kritērijā par iepakojuma daļu kopējā depozīta iepakojuma apjomā no 30 iespējamajiem punktiem maksimālo skaitu saņēma Depozīta iepakojuma operators, bet otrs pretendents šo kritēriju sadaļu nebija izstrādājis, tādēļ saņēma 0 punktus.

Rezultātā Depozīta iepakojuma operatora piedāvājums saņēma 78,3 punktus, bet Nulles depozīts vien 29,4 punktus.

VVD abiem pretendentiem ir nosūtījis pieteikumu izvērtējumu un lēmumu. VVD ģenerāldirektore pieļāva, ka gadījumā, ja Nulles depozīts VVD lēmumu pārsūdzēs, Administratīvajai tiesai būs jālemj, vai apturēt depozītu sistēmas ieviešanu, vai skatīt lietu paralēli, ieviešot depozīta sistēmu. Baklāne-Ansberga aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) aģentūru LETA informēja, ka tā rūpīgi sekos līdzi sistēmas ieviešanas gaitai.

"Depozīta sistēma ļaus ne vien iesaistīt iedzīvotājus atkritumu šķirošanā un ilgtermiņā mazināt vides piegružojumu, bet arī veicināt aprites ekonomiku un ar tehnoloģiju palīdzību viedi izmantot izlietoto iepakojumu," sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Viņš norādīja, ka depozīta sistēmas ieviešanas process nebija viegls - vairāk nekā 20 gadus norisinājās diskusijas, tika veikti dažādi pētījumi par sistēmas nepieciešamību. Galu galā tika grozīts Iepakojuma likums un izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, paredzot depozīta ieviešanu no 2022.gada 1.februāra. Tagad operatora galvenais uzdevums esot sākt depozīta sistēmas veiksmīgu darbību, kā arī rosināt un izglītot iedzīvotājus šo sistēmu pareizi lietot.

Papildus vides aspektiem, depozīta sistēmai attīstoties, iespējama jaunu darbavietu izveide saistībā ar pieņemšanas punktu veidošanu un depozīta sistēmas loģistikas attīstību, norādīja ministrijā.

Jau ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022.gada 1.februārī. VVD noteiktajā termiņā saņēma divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus - no SIA Depozīta iepakojuma operators un SIA Nulles depozīts. Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisinājās divās kārtās.

Kompānijas Depozīta iepakojuma operators pamatkapitāls ir 90 000 eiro, un tā tika izveidota šogad jūnijā. Kompānijas īpašnieki ir Alus un dzērienu iepakojuma savienība (25%), Coca-Cola HBC Latvia (25%), Cēsu alus (16,7%), Cido grupa (16,7%) un PET Baltija (16,7%), liecina informācija Firmas.lv.

pievienota 3.-.4.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas