Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par Samsung tehnoloģiju slēptas reklāmas izvietošanu NEPLP soda LTV ar 4000 eiro naudas sodu

Par konkrēta ražotāja tehnoloģiju slēptas reklāmas izvietošanu Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ar 4000 eiro sodījusi VSIA Latvijas Televīzija.

Kā aģentūra LETA noskaidroja padomē, pārkāpums fiksēts šī gada 6.augusta programmas LTV1 raidījumā Rīta Panorāma.

Raidījumā tiešraides intervijas laikā Samsung pārstāvis stāstījis gan par jaunajām Samsung tehnoloģijām, demonstrējis tās tiešraides laikā, uzskaitot dažādo tehnoloģiju pozitīvās īpašības, kuras tās padara pievilcīgas patērētājiem, gan arī tikusi sniegta informācija par šo preču iegādes iespējām Latvijā. Skatoties tiešraides interviju, skatītāji netieši aicināti iegādāties šīs preces.

Izvērtējot minēto tiešraides interviju, NEPLP ir konstatējusi, ka atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam tajā saskatāmas slēpta audiovizuāla komerciāla paziņojuma pazīmes un ir demonstrēts slēpts komerciāls paziņojums, tādejādi pārkāpjot likuma 35. panta devīto daļu. Saskaņā ar likumu slēpti audio vai audiovizuāli komerciāli paziņojumi ir aizliegti.

Padome secinājusi, ka tiešraides intervijā tikušas vienpusēji atainotas tikai konkrēto preču pozitīvās īpašības, izmantošanas iespējas un nav norādīts uz šo ierīču iespējamajiem trūkumiem. Arī tiešraides intervijas beigās tikusi sniegta informācija par to, kad un kā preces būs iespējams iegādāties Latvijā. Gan pozitīvo īpašību izcelšana, gan informācija par preces iegādes iespējām ir pazīmes, kuras norāda uz slēptu reklāmu. Turklāt komerciālā rakstura informācija tiek iekļauta rīta ziņu raidījuma saturā tādā veidā, ka elektroniskā plašsaziņas līdzekļa auditorija tiek maldināta par šāda paziņojuma komerciālo raksturu.

Lai arī VSIA Latvijas Televīzija daļēji atzīst vainu, šāds pārkāpums ir uzskatāms par būtisku un par to ir piemērots naudas sods 4000 eiro apmērā.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu par likumā noteiktās kārtības pārkāpšanu audio un audiovizuālo komerciālo paziņojumu sniegšanā vai izplatīšanā juridiskām personām var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 7100 eiro.

Kā liecina NEPLP apkopotā statistika, 2020.gadā padome ierosinājusi un izskatījusi septiņas lietas par pārkāpumiem, kas saistīti ar reklāmu un tās izvietošanu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Trīs gadījumos piemērots naudas sods, bet trīs gadījumos elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem izteikts brīdinājums, savukārt viena lieta vēl tiek izskatīta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas