Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināts - Latvijas augstskolās atklāti vien pāris plaģiātisma gadījumi

Latvijas augstskolās šogad atklāts tikai neliels plaģiātisma gadījumu skaits, portālam Diena.lv atzina mācību iestāžu pārstāvji.

Uz šo brīdi neviens rīkojums par studenta eksmatrikulāciju jeb izslēgšanu no Latvijas Universitātes (LU) par plaģiātismu nav izdots, portālam Diena.lv atzina LU pārstāve Ilona Vilcāne.

"Tas nozīmē, ka nopietni plaģiātisma gadījumi šogad pagaidām nav konstatēti. Tiesa, jāņem vērā, ka diplomdarbu aizstāvēšana LU vēl turpinās," norādīja I.Vilcāne.

LU iekšējās kārtības noteikumi studējošajiem 1.2. punkts nosaka -  Plaģiātisms ir citas personas izteikto vai uzrakstīto domu, izgudrojumu vai atklājumu tālāka paušana savā vārdā, t.i., nosaucot  tos par saviem. Šajos pašos noteikumos sadaļā Studējošo pienākumi kā studenta pienākums minēts punkts 4.7. Nelietot pārbaudījumos neatļautus materiālus un palīglīdzekļus, nepieļaut plaģiātismu studiju darbā. Noteikumu pārkāpuma gadījumā (tai skaitā plaģiātisma) var draudēt arī studenta eksmatrikulācija.

"Plaģiātismu pamatā konstatē pasniedzējs, darba vadītājs vai recenzents. LU Sociālo zinātņu fakultātē jau vairākus gadus papildus tiek izmantota speciāla programma ar mērķi pārbaudīt darbus, vai tajos nav atrodamas plaģiātisma pazīmes. Tiek salīdzināti kursadarbi, diplomdarbi ar iepriekšējo gadu darbiem; ja programma konstatē vienādu tekstu, pasniedzējs izvērtē, pārrunā ar studentu un pieņem lēmumu, vai darba daļa ir vai nav plaģiāts. Parasti fakultātē ir daži gadījumi gadā, kad tiek konstatēts, ka kāda daļa no studenta darba ir uzskatāma par plaģiātu un šajā gadījumā parasti studenta darbs netiek pieņemts,” atzina I.Vilcāne.

Vienotas statistikas par plaģiātisma gadījumiem LU nav, norādīja LU pārstāve.

„Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) veic ļoti intensīvu skaidrojošo darbu par akadēmiski korektu studiju darbu noformēšanu, sākot no tā, kā veidot rakstu darbus, kas regulāri jāiesniedz pasniedzējam studiju priekšmeta apguves laikā, un beidzot ar studiju noslēguma darbiem, piemēram, bakalaura, maģistra darbiem. Nereti studenti pieļauj plaģiātu nevis ļaunprātīgi, bet tādēļ, ka viņiem nav pietiekamas izpratnes par intelektuālā īpašuma nozīmi. Pirmā kursa studenti ļoti plaši mēģina izmantot internetā jau pieejamos referātus, tādēļ aicinām jau vidusskolās daudz stingrāk kontrolēt skolēnu rakstu darbus, skaidrojot, kas ir plaģiāts un cik lielu negodu pieķertajam plaģiatoram var nākties piedzīvot. Augstskolā plaģiāta nepieļaujamību uzsveram pastiprināti, skaidrojam, ka atsauču daudzums tikai vairo darba vērtību, jo ar atsaucēm uz citu autoru darbiem students parāda, cik daudz literatūras ir izpētījis. Esam ieviesuši arī speciālus priekšmetus par akadēmisko rakstību un studiju darbu,” norāda RSU rektors, profesors Jānis Gardovskis.

Šogad RSU nav konstatēti plaģiātisma gadījumi studiju noslēgumu darbos, taču ir gadījumi, kad to konstatē studiju regulārajos darbos, piemēram, kopsavilkumos, referātos. Šādu gadījums skaits ir lielāks pirmajos kursos, bet, tuvojoties studiju noslēgumam, tas jau ir sastopams reti, jo studenti apzinās pārkāpuma nopietnību, turklāt cenšas paši veidot korektas un akadēmiskajā un profesionālajā karjerā izmantojamas publikācijas.

Ja kāda studenta darbā tiek konstatētas plaģiātisma pazīmes, RSU pasniedzējs raksta iesniegumu studiju programmas vadītājam. Tiek uzklausīts paša studenta viedoklis – viņš tiek aicināts uz konkrētās studiju programmas katedras sēdi, kurā viņam jāsniedz paskaidrojums. Rezultātā studentam tiek izteikts aizrādījums, un konkrētais rakstu darbs ir jāpārstrādā, turklāt par jauno variantu tiek samazināts vērtējums. Līdz ar to sankcijas pret plaģiātismu ir stingrākas, nekā pret zemas kvalitātes, bet paša rakstītu darbu. Smagāki un atkārtoti plaģiātisma gadījumi tiek izskatīti dekānu un pat rektora līmenī, kad studentam jau draud izslēgšana no universitātes. Taču RSU reti ir gadījumi, kad kāds students atkārtoti veidotu plaģiātu – ar skaidrojošo darbu un pirmo aizrādījumu katedras sēdē parasti ir pietiekoši.

Plaģiātisma aizliegums ir paredzēts Rīgas Stradiņa universitātes studiju iekšējās kārtības noteikumos, kas ir pieejami publiski RSU mājas lapā. Tajos punktā 5.1.15. ir teikts, ka "studenta pienākums ir akadēmiskā studiju procesa ietvaros nepieļaut plaģiātismu vai jebkāda cita veida autortiesību vai blakus tiesību neievērošanu.”

Kā norāda RSU maģistra studiju programmas Sociālā antropoloģija vadītājs Klāvs Sedlenieks: „Šogad RSU Komunikācijas fakultātes bakalauru darbu aizstāvēšanā konstatēju, ka daudzu gadu darbs vainagojies panākumiem – nevienu neizmetām par plaģiātu. To, kā konstatēt plaģiātismu, ir vairākas metodes. Piemēram, pasniedzējs pats, izmantojot savas profesionālās spējas un pārzinot tēmas literatūru, var konstatēt stila izmaiņas studentu rakstu darbos – ja teksta lielākā daļa rakstīta vienā stilā, bet viens vai vairāki teikumi citā stilā, turklāt neattiecas uz pārējo tekstu, rodas aizdomas, vai students nav izmantojis cita autora rakstīto bez atsauces. Tālāk jau, izmantojot, piemēram, Google meklētāju, var ātri un drošticami konstatēt, no kura autora teksta fragments ir ņemts bez atsauces. Gadu gaitā ir izstrādājušās vēl vairākas metodes, kā konstatēt plaģiātu, taču to izpaušana varētu traucēt konstatēt turpmākos plaģiātisma gadījumus. Tā kā plaģiātam ir daudzas definīcijas un tā konstatēšanā tiek iekļauti dažādi kritēriji, katru gadījumu tomēr vērtējam individuāli.”

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU)  mācību prorektors Arnis Mugurēvičs portālam Diena.lv atzina, ka LLU šajā mācību gadā konstatēts viens plaģiātisma gadījums.

"Mūsu augstskolā izstrādātie darbi tiešām ir ļoti individuāli un specifiski, tādēļ ir grūti un praktiski neiespējami izmantot citu studentu darbus. Visbiežāk ar plaģiātismu nodarbojas sociālo zinātņu un ekonomikas programmu studenti, jo šie materiāli ir daudz brīvāk pieejami internetā. Lielākas iespējas ir starpaugstskolu programmās, kad studenti "aizņemas" kādas citas augskolas studentu darbus. Šādos gadījumos pasniedzējiem ir grūtāk atklāt plaģiātismu  Mācībpēkiem būtu aktīvā jāseko līdzi internetā pieejamo darbu plūsmai, bet tas ir ļoti laikietilpīgs process," norāda A.Mugurēvičs.

"Ventspils augstskola ievēro Ministru kabineta noteikumus un studentu darbi tiek pārbaudīti elektroniskajā sistēmā, kas ļauj vieglāk konstatēt plaģiātisma gadījumus. Lai gan mums vēl nav noslēgušies visi gala pārbaudījumu, nākamnedeļ finišē pēdējie maģistranti, līdz šim nav konstatēts neviens plaģiātisma gadījums. Arī iepriekšējos gados šādi gadījumi ir bijuši ļoti reti, pērn tika konstatēts viens gadījums," portālam Diena.lv atzina Ventspils augstskolas mācību daļas vadītāja Egita Udodova.

Kā atzina augstskolu pārstāvji, arī pērn bija līdzīga situācija un tika konstatēti tikai pāris plaģiātisma gadījumu.

Jau ziņots, ka šomēnes Latvijas augstskolās sākas izlaidumi. Kopumā šajā akadēmiskajā mācību gadā augstāko izglītību iegūs vairāk nekā 10 000 jauno speciālistu.

(papildināts ar RSU komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas