Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināts (23:08) VIDEO: Milzīgu pensiju un māmiņalgu no nākamā gada vairs nebūs

Labklājības ministrija izlēmusi par sociālo apdrošināšanas iemaksu griestiem, no nākamā gada tie būs 32 600 lati gadā, jeb 2717 latu mēnesī. No ienākumiem, kas pārsniegs šo summu, nebūs jāmaksā sociālais nodoklis, līdz ar to, ierobežots būs arī māmiņalgu, pensiju un bezdarbnieku pabalstu apmērs, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Lielākā māmiņalga Latvijā līdz šim bijusi 12 000 latu mēnesī, lielākais bezdarbnieka pabalsts – 25 000, bet pensija – 4500 latu. Tas tāpēc, ka no ļoti lielas algas pilnībā tiek nomaksāts arī sociālais nodoklis.

No nākamā gada šāda iespēja tiks ierobežota – sociālais nodoklis būs jāmaksā tikai līdz 2717 latiem mēnesī un attiecīgi pensijas un pabalsti vairs nebūs iespējami neierobežoti lieli.

Panorāma vēsta, ka pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras aplēsēm šim lēmumam varētu būt ietekme uz vairāk nekā 4000 cilvēku, jeb nepilnu 0,5%  nodokļu maksātāju.

Raidījums atgādina, ka savulaik Latvijā jau tika noteikti šādi iemaksu griezti, taču ekonomiskās krīzes laikā, lai palielinātu budžeta ieņēmumus, tie tika atcelti. Protams, līdz ar to samazināsies budžeta ieņēmumi, taču arī izdevumi būs mazāki, jo izmaksājamo pabalstu apmērs tiks ierobežots.

Savukārt labklājības ministre Ilze Viņķle otrdien intervijā Panorāmai stāstīja par izmaiņām attiecībā uz ģimenes valsts pabalstu un māmiņalgām. 

"Pilnīgi noteikti ir aktuāls minimālā vecāku pabalsta, un arī bērnu kopšanas pabalsta palielinājums. Tas attiecas gan uz sociāli apdrošinātām personām, kas vienkārši ir ar tik nelieliem ienākumiem, ka pabalsts nesasniedz minimālo apmēru un tiek piedotēts no valsts budžeta, kā arī cilvēkiem, kas nav strādājuši un veikuši iemaksas kādu apstākļu dēļ. Pabalstu ir iecerēts palielināt, jautājums ir par soli," intervijā Panorāmai sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele.

Iespējams pabalstu dubultot, vai palielināt, piemēram, par 20-30 latiem. 

Tāpat esot rosināts arī vecāku pabalstu izmaksāt ilgāk - nevis līdz gada, bet pusotra gada vecumam. LM apzinoties, ka atbalsts ģimenēm ar mazu bērnu, bērna vecumā no viena līdz pusotram gadam, ir nepietiekams. Viņķele norādīja, ka vairums vecāku atgriežas darbā un no publiski finansētajiem pakalpojumiem bērna pieskatīšana šajā vecumposmā nav pieejama.

Plašāk skatieties intervijā Panorāmai.

Papildināts ar pēdējām piecām rindkopām un video

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas