Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (18:02) - Austrumu slimnīcai četru gadu laikā 23,7 miljonu eiro zaudējumi

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS) no 2011. līdz 2015.gada sākumam radušies 23,7 miljonu eiro zaudējumi, šodien žurnālistiem preses brīfingā teica slimnīcas jaunā valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga.Viņa stāstīja, ka slimnīca šādā situācijā nav nonākusi pēkšņi, tā radusies jau 2011.

gadā, kad veselības aprūpes pakalpojumu tarifi slimnīcai tika samazināti par 26% un tika pielīdzināti reģionālo slimnīcu tarifiem, kā arī slimnīca pārdzīvoja vairākas reorganizācijas. Vairākus gadus situācija tika risināta uz iekšējo rezervju rēķina, tika veikta optimizācija un veikti uzkrājumi.Slokenberga uzskata, ka slimnīcas kapitāldaļu turētājam Veselības ministrijai jāstrādā pie esošo tarifu uzlabošanas.

Pašreiz slimnīcas tiek finansētas pēc tāmes principa un katru mēnesi tiek apmaksāta 1/12 daļa no tāmes, neskatoties uz pacientu diagnožu struktūru, sarežģītību vai notikumiem valstī - pēc tarifiem, kas ir vienādi visām slimnīcām valstī, bet uz Rīgas Austrumu slimnīcu tiek pārvesti smagākie gadījumi no visas Latvijas. Austrumu slimnīcas izmaksas šo smago pacientu ārstēšanai ir pat 10 līdz 15 reizes lielākas par valstī noteikto tarifu, un šāda situācija ir daudzos profilos.

"Slimnīcas galvenās rūpes ir saņemt atbilstošu samaksu par padarīto darbu un gatavības uzturēšana reaģēt smagās situācijās, lai varētu nodrošināt atbilstošus darba apstākļus medicīniskajam personālam un nodrošināt atbilstošu ārstēšanas kvalitāti pacientiem," skaidrots slimnīcas paziņojumā.

Turklāt ik gadu pacienti slimnīcai paliek parādā ap 600 000 eiro. Pašlaik summa uzkrājusies jau līdz 3,5 miljoniem euro, bet valstij nav mehānisma, kā to slimnīcai kompensēt. Pēdējo trīs gadu laikā rēķinus Austrumu slimnīcā nav samaksājuši 50 000 pacientu.

Viņa norādīja, ka slimnīcas menedžmenta optimizācijas rezultātā izdevies ietaupīt piecus miljonus eiro un slimnīca aktīvi plāno, kur vēl varētu ietaupīt.

Salīdzinājumā ar 2014.gadu šogad slimnīcas līguma nosacījumi ar Nacionālo veselības dienestu par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu ir par pieciem miljoniem eiro lielāki, taču arī šāds līguma pieaugums visdrīzāk nedos gaidīto rezultātu, un slimnīca arī šo gadu beigs ar zaudējumiem.

Slokenberga beigās uzsvēra, ka slimnīca pacientiem turpinās nodrošināt pakalpojumus un sniegt visu nepieciešamo palīdzību, kā arī piebilda, ka slimnīcai nav sācies maksātnespējas process.

Jau ziņots, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) šorīt raidījumā 900 sekundes paziņoja, ka Austrumu slimnīcai ir visas maksātnespējas pazīmes.

Ministrs sacīja, ka tagad viņam ir jādara viss, lai nepieļautu slimnīcas slēgšanu. Tiks izstrādāts rīcības plāns. "Tas ir viens no mūsu lielākajiem izaicinājumiem. Slimnīcas bilanci, peļņas un zaudējumu aprēķinu apstiprinātā versijā vēl neesam redzējuši, bet slimnīcai ir negatīvs pašu kapitāls," uzsvēra Belēvičs.

Jautāts, kā šāda situācija pieļauta, ministrs skaidroja, ka RAKUS nemitīgi informējusi nu jau bijušo Veselības ministrijas valsts sekretāru Rinaldu Muciņu par šo problēmu, tomēr risinājums nav rasts. Viņš arī piebilda, ka pakalpojumu tarifi slimnīcā jau ilgi bijuši nepietiekami.

Ministrs arī norādīja, ka lūgt nepieciešamo naudu valdībai nav jēgas. Viņaprāt, ģeopolitiskās situācijas dēļ to iegūt nav ne mazākās cerības.

"Ļoti iedziļināsimies pašreizējā situācijā," noslēdza ministrs, drīzumā solot iepazīstināt ar konkrētu risinājumu.

Pievienotas 4. līdz 6.rindkopas

Top komentāri

Pie kriminalatbildības
P
Boku ar Rezebergu saukt pie kriminālatbildības. Zagļi!Jūrmalā jau divus ārstus notiesā, šiem arī uz cietumu vieta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas