Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

papildināts (17:39) - Ičas un Aiviekstes piesārņojums aizvien mīkla; tas tālāk neizplatās

Patlaban aizvien nav skaidrības, kas tieši noplūdis ūdenī un no kurienes radies simtiem zivju nāvējošais piesārņojums, tāpēc izmeklējumi turpinās - VVD kopā ar NBS apsekojuši piesārņotos Ičas un Aiviekstes upju posmus un ņem ūdens paraugus analīzēm.
Ičas un Aiviekstes piesārņojuma noskaidrošanā iesaistījušies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vīri, kuru rīcībā esošā tehnika varētu palīdzēt precīzāk noskaidrot, kādas vielas nokļuvušas ūdenī, portālam Diena.lv pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) Rēzeknes reģiona pārvaldes direktore Ērika Ruskule.

Sestdien vairs nav konstatēts jauns piesārņojums un zivju bojāeja, pavēstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece vides jautājumos Alda Ozola. Secināts, ka beigtās zivis Aiviekstē ieskalotas no Ičas upes, kur piesārņojums bijis vienreizējs un lokāls. Patlaban tiek uzskatīts, ka nepastāv draudi piesārņojumam izplatīties tālāk uz Daugavu.

Darbu nepārtraukti turpina Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR eksperti. BIOR pārstāve Ēva Jaunošāne portālam Diena.lv pastāstīja, ka BIOR laboratorijā noskaidro zivju noindēšanās iemeslus. Pašlaik ir skaidrs, ka piesārņojums ir toksisks, jo bojātas zivju aknas. Tāpat arī tiek ņemti un testēti ūdens paraugi no piesārņotajām upes vietām. Ir cerības, ka izmeklējumu rezultāti varētu būt zināmi pirmdienas rītā, sacīja Jaunošāne.

VVD uzsver - vairs nav bažu par risku, ka piesārņojums varētu izplatīties Daugavā un apdraudēt dzeramā ūdens kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem, sestdien informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece vides jautājumos Alda Ozola un VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova un ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne.

VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova uzsvēra, ka visdrīzāk piesārņojumam bijis lokāls raksturs. Neskatoties uz to, ka vairāk zivis neslāpst, atbildīgajiem dienestiem būtiski ir noskaidrot vielu, kas izraisīja zivju bojāeju. Tāpēc tiks turpināts ūdenstilpņu monitorings un paņemto paraugu analizēšana BIOR laboratorijās.

Pašlaik no BIOR saņemta mutiska informācija, ka paraugos nav konstatēta toksisko metālu klātbūtne. Savukārt konstatētā atsevišķu pesticīdu klātbūtne nevar izraisīt zivju bojāeju. Nākošās nedēļas sākumā no BIOR plānots saņemt rezultātus par dzīvsudraba un citu pesticīdu esamību ūdenī. To noteikšanai nepieciešamas specifiskas analīzes.

Stašāne norādīja, ka analīžu rezultāti ļauj atbildīgajiem dienestiem sašaurināt to vielu skaitu, kas konkrētajā situācijā varētu būt izraisījušas masveida zivju bojāeju Ičas upē.

Neskatoties uz to, ka nav konstatēti atkārtoti zivju bojāejas gadījumi, iedzīvotāji aicināti ievērot piesardzību un nelietot uzturā Ičas upē nozvejotās zivis, kā arī neizmantot mājsaimniecības vajadzībām šīs ūdenstilpnes ūdeni, līdz netiks noskaidrots piesārņojuma cēlonis un viela, kas izraisījusi zivju bojāeju. VARAM un VVD turpinās informēt par situācijas attīstību.

Izskanējušas arī bažas, ka piesārņojums var izplatīties tālāk, līdz pat Daugavai. Aiviekstes upe ir labās puses pieteka Daugavai. Taču, ņemot vērā, ka piesārņojumam nav ne smakas, ne krāsas, nav zināms cik tālu tas izpleties un līdz ar to nekā nav iespējams kaitīgo vielu ierobežot vai savākt, uzsvēra Ruskule.

VVD aicina cilvēkus nekādā gadījumā uzturā neizmantot Ičas un Aiviekstes upēs noķertās zivis, nedzirdīt mājlopus ar šo upju ūdeni un bez vajadzības upēm netuvoties, jo nav arī zināms, cik piesārņojums ir bīstams cilvēka veselībai.

Jau vēstīts, ka toksiska piesārņojuma dēļ Ičas un Aiviekstes upēs konstatēta masveidīga zivju bojāeja.

(papildināta visa ziņa ar VARAM un VVD stāstītajiem jaunumiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas