Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināts (15:12) - Dombrovskis atceļ lēmumu par Strīķes atlaišanu; viņa cer uz Streļčenoka veselo saprātu

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) nolēmis atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par viņa vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata, portālu Diena.lv informēja Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Dombrovskis uzskata, ka Streļčenoka lēmums ir prettiesisks, jo Strīķes atkārtotā novērtēšana par laika posmu no 2013.gada maija līdz novembrim, kas minēta kā pamats lēmumam, veikta, pamatojoties uz spēku zaudējušu normatīvo aktu. Spēkā esošā normatīvā bāze nosaka, ka pēc 2013.gada 1.aprīļa darba izpildes novērtēšanai jāpiemēro valdības noteikumi par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu.

Tāpat Darba likuma 110.panta pirmā daļa nosaka, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu darbiniekam - arodbiedrības biedram - bez attiecīgās arodbiedrības iepriekšējas piekrišanas. Streļčenokam tas bija jānodrošina, bet tā kā tas nav noticis, šajā daļā pieņemtais lēmums ir prettiesisks, uzskata premjers.

Dombrovskis sava rīkojuma Nr.2 pamatojumā skaidro, ka no vairākiem Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta lēmumiem secināms, ka KNAB amatpersonas atrodas darba tiesiskajās attiecībās un tās apspriežamas pēc darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu normām.

Turklāt pretēji judikatūras atziņām, labas pārvaldības principam, valsts pārvaldes efektivitātes un privātpersonas tiesību un tiesisko interešu ievērošanas principam Streļčenoks savā lēmumā norādījis, ka tas ir administratīvs akts, kas pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Dombrovskis uzskata, ka lēmuma par atbrīvošanu no amata atcelšana ir lietderīga Valsts pārvaldes iekārtas likuma 63.panta izpratnē, jo nodrošina labas pārvaldības principa īstenošanu un likuma atrunas principa īstenošanu. KNAB ir Ministru prezidenta tiešā pārraudzībā esoša iestāde un saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu pārraudzības funkcija nozīmē augstākas iestādes vai amatpersonas tiesības pārbaudīt zemākas iestādes vai amatpersonas lēmuma tiesiskumu un atcelt prettiesisku lēmumu.

Premjers, komentējot pieņemto lēmumu atcelt Streļčenoka rīkojumu, žurnālistiem atzina, ka ar to konflikti, kas "ieguvuši hronisku raksturu", atrisināti netikšot un šo problēmu nāksies nodot mantojumā nākamajai valdībai. Būšot jāņem vērā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās darba grupas veiktā KNAB novērtējuma rezultāti un ieteikumi.

Piemēram, pašlaik KNAB darbā ir sistēmiskas problēmas, jo kādreizējā AB priekšnieka Normunda Vilnīša laikā atcelti ar KNAB darbiniekiem noslēgtie darba līgumi un KNAB darbinieki ar iestādi ir dienesta nevis darba attiecībās.

Dombrovskis uzsvēra, ka bijis tiesīgs atcelt Streļčenoka lēmumu, jo KNAB ir premjera pārraudzībā esoša valsts iestāde, kuras priekšnieka pieņemtos rīkojumus premjeram pārskatīt ļauj Valsts pārvaldes likums.

Amatā atjaunotā KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe jau otrdien pēcpusdienā ieradās Ministru kabinetā pēc premjera rīkojuma dokumentiem un bija ceļā uz KNAB. Viņa žurnālistiem atzina, ka pēc saceltās kņadas ap viņas atlaišanu no amata KNAB priekšnieks rīkosies gudrāk un vairs neizdos pretlikumīgus rīkojumus.

"Es esmu noskaņota strādāt, darīt to, ko diemžēl pēdējā laikā man liedza. Ceru uz Streļčenoka veselo saprātu," teica Strīķe, paskaidrojot to ar cerību, ka KNAB priekšnieks netraucēs KNAB nodaļu vadītājiem un nedomās par to, kā vajāt citus KNAB darbiniekus. "Ceru, ka viņš neizvērsīs šādu prettiesisku darbību pret citiem darbiniekiem, ko, kā es zinu, viņš jau bija ieplānojis".

Strīķe atturējās spriest, vai Streļčenokam būtu jāturpina darbs KNAB, taču maz ticams, ka, "turpinot tādā garā, kā viņš iesācis, KNAB varēs turpināt produktīvi strādāt viņa vadībā," sacīja Strīķe.

Iepriekš ticis prognozēts - gadījumā, ja Dombrovskis atcels Streļčenoka lēmumu par Strīķes atlaišanu, šis jautājums nonāks līdz tiesai, otrdien raksta Diena.

"Ja premjers atceltu lēmumu, viens no iespējamajiem variantiem no Streļčenoka puses varētu būt nepielaist Strīķi pie darba un gaidīt sodu par premjera viedokļa ignorēšanu, lai tiesas ceļā pierādītu, ka viņam bija taisnība," Dienai norādīja bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs (Vienotība).

Tiesāšanās varētu notikt arī gadījumā, ja premjers akceptē KNAB vadītāja lēmumu. Tikai šoreiz tiesā varētu vērsties pati Strīķe. Šādu iespēju pieļauj Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība): "Viņa varēs vērsties tiesā un noteikti uzvarēs. Ja Dombrovskis neatcels lēmumu, gribētu dzirdēt, ko par to saka tiesa. Man grūti pieņemt tādu situāciju."

Jau ziņots, ka Streļčenoks 20.decembrī pieņēma lēmumu atbrīvot Strīķi, skaidrojot to ar vadības uzdevumu nepildīšanu.

Pievienots amatā atjaunotās Strīķes viedoklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas