Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināts (10:08) - Traģēdijā 16 bērniem kāds no vecākiem cietis vai gājis bojā

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta Riekstiņa sestdien intervijā Latvijas Radio atzina, ka Maxima traģēdijā Zolitūdē 16 bērniem kāds no vecākiem cietis vai gājis bojā, bet trīs bērni zaudējuši abus tuvākos.

Ir izdevies sazināties ar lielākās daļas bērnu tuviniekiem, bērni ir nogādāti pie radiniekiem. Savukārt tos bērnus, kuru tuviniekus nevar noskaidrot vai ar kuriem nebūs iespējams sazināties, uzņems Rīgas un citu Latvijas vietu audžuģimenes. 

Rīgas Bāriņtiesa ir apzinājusi vairākas Rīgas audžuģimenes, kuras ir izteikušas gatavību uzņemt vismaz 20 bez vecāku gādības palikušos nepilngadīgos.

Rīgas Bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs norāda, ka brīvdienās, proti, sestdien un svētdien, bāriņtiesa turpinās strādāt, lai nodrošinātu iespēju bērniem nokļūt ģimeniskā aprūpē. Tas nozīmē, ka nevienam ar traģēdiju saistītam bērnam nebūs jānonāk bērnunamā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē, ka Rīgas Zolitūdes pirmsskolā diviem bērniem pazuduši vecāki  – vienai meitenei mamma, vienai meitenei – tēvs. Privātskolā Evrika bojā gājušas divas pedagoģiskās darbinieces un pazudis viens darbinieks. Rīgas 53. idusskolā traģēdijā cietuši trīs bērnu vecāki un radinieki. Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā cietuši četri bērnu vecāki, radinieki, tajā skaitā arī viens bērns. Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijā cietuši piecu bērnu vecāki un radinieki, skolēni nav cietuši. Visi dati tiek precizēti.

Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijā strādā krīzes intervences komanda, sniedzot psiholoģisku palīdzību, darbs turpināsies arī pirmdien, kad skolā strādās psihologu komanda. Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā ar bērniem, kuriem traģēdijā cietuši vai bojā gājuši vecāki vai radinieki, strādā klases audzinātāji, bet pirmdien palīdzību sniegs psihologi. Privātskola Evrika pašreiz no palīdzības atteikusies. Notiek sadarbība ar sociālajiem dienestiem, lai sniegtu palīdzību dzīvesvietā bērniem, kuri nav skolā, un kuriem cietuši vai gājuši bojā vecāki.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē par situāciju septiņās lielveikalam tuvumā esošajās izglītības iestādes - Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijā, Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā, Rīgas 53. vidusskolā, privātskolā Evrika, pirmsskolas izglītības iestādē Zvaniņš, Rīgas Zolitūdes pirmsskolā, Rīgas 264. pirmsskolas izglītības iestādē Zelta atslēdziņa.

Traģēdijas upuru tuvinieki par iespējamo sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem informāciju var saņemt zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai 67105048 vai vērsies Rīgas domes Labklājības departamentā. Departamenta mājas lapā ir norādīta plaša informācija par krīzes centriem, kuros vērsties – http://www.ld.riga.lv/.

LM aicina iedzīvotājus būt sociāli atbildīgiem un pievērst uzmanību kaimiņu mājokļiem, kuros dzīvo ģimenes ar bērniem, cenšoties pārliecināties, vai bērni nav palikuši bez pieaugušo uzraudzības. Aizdomu gadījumos lūdzam nekavējoties sazināties ar glābējiem pa tālruni 112.

LM aicina cilvēkus informēt uzticības telefona 116111 speciālistus par bērniem un pusaudžiem, kuriem nepieciešama psiholoģiskā palīdzība un atbalsts pēc traģiskajiem notikumiem veikalā Maxima.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) uzticības tālrunis 116111 pašlaik nodrošina psiholoģisko palīdzību, konsultācijas un atbalstu ikvienam zvanītājam. VBTAI Krīzes intervences komandas speciālisti strādā notikuma vietā, palīdzot krīžu un konsultāciju centra Skalbes psihologiem.

Krīzes komanda ir gatava sniegt palīdzību arī traģēdijā cietušajiem un iesaistītajiem bērniem un pusaudžiem, kā arī viņu pieaugušajiem tuviniekiem, līdzko būs apzināta informācija par viņiem.

Vienlaikus uzticības tālruņa psihologi lūdz zvanītājus saprast situācijas nopietnību un šajās dienās netraucēt telefona darbu ar joku zvaniem vai klusēšanu.   

Papildināts virsraksts un 1.rindkopa

Top komentāri

Diāna Pintāne 14.gadi
D
ļoti jutu jums lidas ka parejie citiem man ari jaraud ka manas draudzenes draudzene gaja boja un tikai atrada vinu 22.11.2013.gada. es kaut to meiteni nepazistu es par vinu raudu. stulbie celtnieki ir vainigi pie visa notikusa un vel melo ka bijis spradziens bet ta nau taisniba par spradzienun nekada tas ir del stradniekim ka maisin ar smiltim ir bijusi atstati uz jumtu. es velreiz saku man miruso un izdzovojuso cilveku ir loti zel:(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas