Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +32 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

papildināta (21:09) - Drošības policijas priekšnieks Reiniks izlēmis atvaļināties; pēcteci nosauks pirmdien

Drošības policijas (DP) ilggadējais priekšnieks Jānis Reiniks ir pieņēmis lēmumu no 2014.gada 7.novembra doties izdienas pensijā personīgu apsvērumu dēļ, portālu Diena.lv informēja DP.J. Reiniks dienestu Drošības policijā sāka 1995.gada 16.oktobrī kā Drošības policijas priekšnieka vietnieks. Pēdējos 15 gadus J.

Reiniks pildīja Drošības policijas priekšnieka amata pienākumus."Lēmumu par atvaļināšanos no dienesta pieņēmu pēc ilgām pārdomām. Jau pēc dažiem mēnešiem sāksies Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, savukārt Ukrainas konflikts ir aktualizējis jaunus drošības izaicinājumus, kas nenoliedzami ietekmē arī Drošības policijas darbu. Tomēr esmu pārliecināts, ka starp Drošības policijas amatpersonām ir kompetenti speciālisti, kuri vairākkārtīgi ir apliecinājuši savu profesionalitāti un zināšanas, novēršot draudus nacionālajai un starptautiskajai drošībai, un ir gatavi vadīt Drošības policijas darbu," norāda J. Reiniks. "Vēlos arī pateikties visām Drošības policijas amatpersonām un mūsu sadarbības partneriem, ar kuriem man ir bijusi iespēja daudzu gadu garumā kopā stiprināt Latvijas nacionālo drošību."

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) sacīja, ka respektē Reinika lēmumu. "15 gadus vadīt Drošības policiju ir bijis izaicinājums, kas prasījis lielu pašatdevi. Vēlos pateikties Reinika kungam par ieguldījumu nacionālās drošības stiprināšanā un Drošības policijas vadīšanā.”

Nākamajam Drošības policijas vadītājam priekšā būs lieli izaicinājumi gan saistībā ar jauno ģeopolitisko situāciju, kas aktualizē jaunus drošības riskus, gan ar tuvojošos Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

"Drošības iestādes vadītājam jābūt politiski neitrālām cilvēkam, kam ir stratēģisks redzējums par Drošības policijas tālāku attīstību. Vadītājam jābūt autoritātei sadarbības partneriem citās valstīs ar kura profesionalitāti un kompetenci tie var rēķināties. Tāpēc ļoti svarīga ir pieredze un izpratne par valsts drošības iestāžu darbu," norāda Kozlovskis. 

Tikmēr aģentūrai LETA ministrs pastāstīja, ka jau iepriekš izvērtējis iespējamos kandidātus, līdz nonācis līdz vienai amatpersonai, kas būtu cienīga ieņemt šo amatu.

Šis cilvēks ir DP amatpersona un konceptuāli jau piekritis. Ministrs atturējās komentēt, vai šis kandidāts ir viens no pašreizējā DP priekšnieka Jāņa Reinika vietniekiem - Juris Ulmanis vai Juris Leitietis.

"Es būtu bijis ieinteresēts, lai Reiniks turpinātu vadīt DP līdz prezidentūras beigām, taču Reiniks jau ir sasniedzis izdienas pensijas vecumu. Viņš pats vērsās ar šādu lūgumu, minot personīgus apsvērumus. DP priekšnieka amats nav tā vieta, kurā cilvēku varētu piespiest turpināt darbu," norādīja ministrs.

DP no sabiedrības atsevišķos gadījumos par savu darbu ir saņēmusi kritiku, taču Reinika atlūgumā ministrs nekādas spekulācijas nesaskata. Reinikam bija personīgi apsvērumi, kurus var izpaust tikai viņš pats, taču tie nav saistīti ar dienestu. "Kāds droši vien gribēs atrast sazvērestības teorijas. Taču šajā gadījumā nav pamata nekādām spekulācijām. Ja es būtu vērsies pret Reinika kungu, tad man būtu publiski pieticis drosmes pieprasīt viņa atkāpšanos no amata. Mana vēlme bija, lai viņš vada DP Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā," uzsvēra ministrs.

Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma teica, ka jaunajam DP priekšniekam jābūt profesionālim un jānāk no drošības struktūrām.

Viņa arī apliecināja, ka Reiniks jau kādu laiku atpakaļ viņu informējis par veselības problēmām, taču attiecībā uz atlūgumu "tas nav nekas politisks".

"Es nezinu, ko viņš rakstīja iesniegumā, bet Reinika kungs gan kādu laiku atpakaļ informēja, ka veselības stāvoklis ir tāds, kāds ir," piebilda Straujuma.

Dienesta gaitā DP priekšnieks Reiniks ir saņēmis daudzus apbalvojumus par sevišķiem nopelniem valsts drošības, neatkarības un likumības nostiprināšanā, Drošības policijas veidošanā un attīstībā, profesionalitāti un sasniegtajiem darba rezultātiem - II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un  I šķiras Viestura ordeni, kā arī Ministru kabineta Atzinības rakstus, Iekšlietu ministrijas I pakāpes Goda zīmi un citus apbalvojumus. J. Reiniks ir saņēmis arī vairākus apbalvojumus no ārvalstu partneru dienestiem.

Ziņa papildināta ar premjeres komentāru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas