Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta (15:52) - Aļeksejenko tur aizdomās par kukuļņemšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis aizdomās turētā statusu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktoram Anatolijam Aļeksejenko (GKR) saistībā ar kukuļņemšanu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Pašvaldībā šodien saņemta vēstule no KNAB, kurā norādīts, ka Aļeksejenko tiek turēts aizdomās par noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 320.panta 3.daļas, proti, par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

Tāpat pirmstiesas izmeklēšanas laikā Aļeksejenko noteikts aizliegums pildīt Mājokļu un vides departamenta direktora darba pienākumus, kā arī tuvoties darba vietai. Aļeksejenko mobilais telefons joprojām ir izslēgts.

Aizdomās turētais departamenta direktors šorīt ieradies uz sarunu pie Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) un tikšanās laikā iesniedzis lūgumu piešķirt viņam divas nedēļas ilgu atvaļinājumu, kas arī ticis apstiprināts, aģentūrai LETA pastāstīja Amerika padomnieks Mareks Gailītis.

Aļeksejenko savu vainu neatzīst un uzskata, ka KNAB apsūdzības ir "politiska izrēķināšanās", kas, iespējams, saistīta ar kādu uzņēmumu neapmierinātību ar viņa darbu.

Departamenta direktors pagaidām nav atklājis, kādas lietas izmeklētāji paņēmuši no viņa kabineta, jo viņš parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien pēcpusdienā izplatītajā preses paziņojumā norāda, ka birojs maijā uzsācis kriminālprocesu par iespējamo Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanu saistībā ar zemes gabala nodošanu nomā. KNAB preses pārstāve Inta Šaboha aģentūrai LETA apstiprināja, ka vakar šī kriminālprocesa ietvaros veiktas atsevišķas procesuālās darbības, taču viņa neatklāj, vai lietā figurē Aļeksejenko.

KNAB izmeklētājs atzinis vienu Rīgas pašvaldības amatpersonu par aizdomās turamo kukuļa pieprasīšanā lielā apmērā un vienu privātpersonu - par tās atbalstīšanu. Abām aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

KNAB uzskata, ka saistībā ar Rīgas pašvaldībai piederoša nekustamā īpašuma Varoņu ielā nodošanu nomā tika pieprasīts kukulis lielā apmērā - 100 000 eiro (70 280 latu).

Izmeklēšanas interesēs šobrīd sīkāka informācija netiek sniegta.

Iespējams, kukuļošanas skandāls saistīts ar Varoņa ielā paredzētā kolumbārija būvniecību. Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Mājokļu un vides departaments pērn septembrī atradis divus investorus, kas šajā ielā būtu ar mieru būvēt kolumbāriju. Aļeksejenko toreiz aģentūrai LETA stāstīja, ka kolumbārija būvniecību kavē birokrātija - viens uzņēmējs no Ukrainas, pusgadu nespējot sagaidīt, kad pašvaldība atrisinās birokrātiskās procedūras, atmetis ar roku; otrs no Krievijas piekritis pagaidīt vienu gadu līdz 2013.gada pavasarim.

Aļeksejenko toreiz skaidroja, ka pašreizējā pilsētas attīstības plānā noteikts, ka kolumbāriju uz pašvaldībai piederošās zemes būvē pati pašvaldība un nav paredzēta iespēja zemesgabalu iznomāt vai nodot kādam citam projekta īstenošanai.

Lai zemi varētu iznomāt vai nodot lietošanā investoriem, jāveic grozījumi zemes izmantošanas noteikumos. Mājokļu un vides departamenta darbinieki jau sākuši darbu pie grozījumu izstrādes, tāpēc Aļeksejenko pauda cerību, ka jau drīzumā pašvaldībā tiks lemts par izmaiņām, kas ļautu kolumbārija būvniecību veikt privātiem uzņēmējiem. Viņš piebilda, ka investori no Krievijas arī pauduši vēlmi zemesgabalu no pašvaldības iegādāties.

Mājokļu un vides departamenta aprēķini liecina, ka kolumbārija būvniecība pašvaldībai izmaksātu ap 1,3 miljonus latu, taču šāda veida investīcijas patlaban nav Rīgas domes prioritāte. Aļeksejeko pieļāva, ka projektu gan varētu nedaudz pamainīt, lai izmaksas samazinātu līdz aptuveni 600 000 latu.

Lēmums par kolumbārija izveidošanu Varoņu ielā pieņemts domē jau 2006.gadā. Rīgas kolumbārija projektēšana pašvaldībai izmaksāja 54 000 latu, 2008.gada nogalē pat izsludināts būvniecības konkurss, taču kolumbārija būvniecība joprojām nav sākta.

Kā ziņots, KNAB ceturtdien veicis kratīšanu Aļeksejenko kabinetā. Kratīšana notikusi vairākas stundas - no plkst.10 līdz agrai pēcpusdienai, un tās rezultātā KNAB operatīvie darbinieki izņēma vairākus saiņus ar iespējamiem pierādījumiem. Direktors savu kabinetu pametis ap plkst.13 kopā ar izmeklētāju, taču komentārus sniegt pagaidām atteicies.

No "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai" apvienotā saraksta Rīgas domē ievēlētais Aļeksejenko bija viens no pieciem deputātiem, kurš jau 20.jūnijā nolika mandātu, lai varētu saglabāt amatu pilsētas izpildvarā. Departamentu viņš vadīja arī iepriekšējā domes sasaukumā.

KNAB arī pērn viesojās Mājokļu un vides departamentā. Toreiz KNAB aizturēja Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu, kura nesen pēc kriminālvajāšanas sākšanas no tiesībsargājošo iestāžu redzesloka ir pazudusi. Kad Stabiņa tika aizturēta, viņas priekšnieks Aļeksejenko izteicās, ka tas drīzāk esot pārpratums.

Ģenerālprokuratūra 31.maijā cēlusi apsūdzību Stabiņai, saucot viņu pie kriminālatbildības pēc četriem Krimināllikuma (KL) pantiem. Viņa apsūdzēta par dokumentu viltošanas organizēšanu, par dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā, par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā un par kukuļu pieņemšanu.

Apsūdzību Stabiņai bija lūdzis uzrādīt KNAB. KNAB izmeklētājs Stabiņu rosināja saukt pie kriminālatbildības, jo uzskatīja, ka bijusī Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī pērn septembrī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ, KNAB izmeklētājs ierosināja, un Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors krimināllietu sadalīja.

Patlaban KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairāk nekā 20 noziedzīgo nodarījumu epizodēs. Visām aizdomās turētajām personām noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas