Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta (10:41) - Putnis tiesā apstrīdējis LTV valdes locekļu konkursu

Bijušais _Sabiedrības par atklātību Delna _vadītājs Roberts Putnis administratīvajā tiesā apstrīdējis Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) konkursa par jaunajiem LTV valdes locekļiem procedūru, liecina R.Putna izplatītais paziņojums medijiem. R. Putnis atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, kurš kā obligātos kritērijus paredz, ka LTV valdes locekļiem ir jābūt labai reputācijai, augstākajai izglītībai un vismaz piecu gadu mediju vai vadības darba pieredzei.

Šiem kritērijiem esot bijis jābūt pirmajam NEPLP filtram, pēc kura atlasīt pretendentus. Tikai pēc tam NEPLP esot drīkstējusi pakļaut kandidātus individuālo kvalifikāciju sacensībai. Savukārt šādai sacensībai esot bijis jānotiek pēc atklātiem, caurskatāmiem un objektīvi pārbaudāmiem kritērijiem.

"NEPLP loceklis Gints Grūbe slepenību tagad neveikli mēģina izskaidrot ar to, ka nevēloties apgrūtināt deviņu atlasīto kadidātu attiecības ar viņu darba dēvējiem. Kāda tieši nozīme datumam uz šo kandidātu attiecībām ar viņu darba devējiem, ja NEPLP šos kandidātus jebkurā gadījumā atklās? Kādu mugurkaulu sagaidīt no šiem kandidātiem LTV valdē, ja viņi jau tagad ir tik ļoti jāsargā no sabiedrības kritikas un mediju uzmanības?" jautā R.Putnis.

Tiesvedība būšot balstīta uz juridiskiem argumentiem, norāda pieteikuma iesniedzējs.R.Putnis savā paziņojumā atzīst, ka pats bija pieteicies izsudinātajam konkursam, bet tālāk par pirmo kārtu neesot ticis.

"NEPLP nevēlējās sarunu par idejām un vērtībām. Iestāde manu pieteikumu konkursā noraidīja jau pirmatlases kārtībā tāpēc, ka neatzina manu Ķelnes Universitātē daļēji pabeigto tieslietu maģistra grādu par atbilstošu konkursa atlases kritērijiem. Ņemot vērā, ka arī politikas zinātnes studijas Latvijā nepabeidzu, jo devos studēt uz Ķelni, nevarēju uzrādīt pabeigtu bakalaura grādu. Ja ar augstākās izglītības nosacījumu tulkotu kā zemāko iespējamo augstākās izglītības pakāpi, tad par tādu būtu jāuzskata arī pirmā līmeņa augstākā izglītība. Cerēju, ka daļēji pabeigtas tieslietu maģistra studijas Ķelnē NEPLP tomēr vērtēs augstāk, piemēram, par kādas celtniecības koledžas diplomu," raksta R.Putnis.

R.Putnis uzskata, ka NEPLP ar LTV valdes konkursu bija iespēja pacelt Latvijas mediju ētikas un profesionalitātes latiņu jaunā līmenī, piepildot ar saturu likumā noteikto valdes locekļu labas reputācijas priekšnosacījumu.

"Tas nozīmē, ka skaidri un nepārprotami bija jānoraida visi kandidāti, kuru pagātnē ir bijuši tiesību un ētikas normu, kā arī profesionālie pārkāpumi, kas nav savienojami ar iecerētā amata reputācijas standartu," raksta R.Putnis.

Tāpat R.Putnis ir pārliecināts, ka NEPLP neesot drīkstējuši virzīt tālākai dalībai konkursā kandidātus, kas ir jebkādā veidā bijuši saistīti ar iespējamiem kriminālpārkāpumiem vai kas šobrīd aktīvi darbojas sabiedrisko attiecību jomā, par kuriem ir fiksēti kādi finanšu vai cita veida pārkāpumi, kā arī tādus kandidātus, kas savā profesionālajā darbībā ir "apvienojuši" vai turpina "apvienot" abas komunikācijas nozares.

R.Putnis uzskata, ka NEPLP esot bijis pienākums vērtēt kandidātu labu reputāciju aktīvā nozīmē, proti, kandidātu iepriekš pausto pozīciju noteiktos mediju videi, demokrātijai un cilvēktiesībām būtiskos jautājumos, kandidātu iepriekšējo iestāšanos par profesionālās kvalitātes standartiem un principiem un pilsonisko līdzdalību.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants portālam Diena.lv skaidroja, ka R.Putnis neiesniedza augstāko izglītību apliecinošus dokumentus. Tā vietā R.Putnis padomē iesniedzis dokumentus, kuri apliecina, ka viņš ir maģistratūras students.

"Ir jānorāda iegūtie kredītpunkti un vismaz nokārtotie studiju kursi un tad mēs vismaz varam mēģināt pielīdzināt iegūto izglītību kaut kādam līmenim. Taču nebija šādas informācijas, nebija šādas izziņas, nemaz nerunājot par kādu maģistra diplomu. Pēc formāliem kritērijiem kandidāts nekvalificējās," skaidroja Dimants.

NEPLP priekšsēdētājs nevēlējās komentēt R.Putna pārmetumus par slepenību, kādā tiek atlasīti LTV valdes locekļi, kā arī iespējamību, ka procesu ietekmējušas politiskās intrigas.

Jau ziņots, ka 28.janvārī noslēdzās pieteikšanās NEPLP rīkotajam konkursam, kurā tiks izraudzīti trīs LTV jaunās valdes locekļi - valdes priekšsēdētājs, valdes loceklis programmu attīstības jautājumos, kā arī valdes loceklis finanšu un tehnoloģiju jautājumos. Konkursam pieteicās 45 kandidāti.

Tāpat jau ziņots, ka NEPLP ceturtdien, 14.februārī nolēma pagarināt LTV valdes locekļu pretendentu vērtēšanas termiņu līdz 2013.gada 7.martam.

Atbilstoši NEPLP apstiprinātajam konkursa nolikumam šobrīd norisinās deviņu konkursa otrās kārtas pretendentu padziļināta izvērtēšana, ko veic vadītāju atlases uzņēmums SIA AIMS International Latvia (Fontes).

6.martā notiks NEPLP sēde, kurā pretendenti prezentēs savu redzējumu un apņemšanos attīstīt LTV kā sabiedrisko mediju, par ko atsauksmes NEPLP sniegs šim nolūkam uzaicinātais Igaunijas sabiedriskā medija valdes priekšsēdētājs Marguss Allikmā (Margus Allikmaa), kurš pērn tika pārvēlēts uz otro termiņu.

Nolikums arī paredz, ka vērtēšanas otrajā kārtā pretendenti piedalīsies NEPLP organizētā publiskā diskusijā, tiekoties ar LTV darbiniekiem, kas paredzēta 25.februārī. Uz tikšanos ar LTV darbiniekiem NEPLP aicinās arī mediju pārstāvjus un nozares NVO pārstāvjus.

(ziņa papildināta ar Aināra Dimanta komentāru 10.-12. rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas