Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pabeidz Ošas un Dubnas upju gultnes rekonstrukciju Līvānos; plūdu vairs nebūšot

Piesaistot valsts un ES finansējumu, septembrī noslēdzies pirms septiņiem gadiem Līvānu novadā sāktais Ošas un Dubnas upju rekonstrukcijas projekts, kā iznākumā tiek novērsta attiecīgo teritoriju regulāra applūšana, informē Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Kā norāda ministrijā, Oša Līvānu novadā ir nozīmīga ūdensnoteka, kas nodrošina ūdeņu aizvadīšanu no 638,2 kvadrātkilometru liela baseina, kurā ietilpst vairāk nekā 27 000 hektāru meliorētas lauksaimniecības un meža zemes, kā arī dažādas infrastruktūras būves.

Pagājušā gadsimta 80.un 90.gados Ošā ilgstoši neveica ekspluatācijas un uzturēšanas darbus, līdz ar to ūdensnotekas krasti un gultne aizauga ar krūmiem un mežu, upē aktīvi darbojās bebri. Tas viss samazināja gultnes šķērsgriezumu, un upe regulāri izgāja no krastiem, applūdinot piegulošās teritorijas.

Tā kā Līvānu novada zemes īpašnieki regulāri sūdzējās par applūstošām platībām pie Ošas, 2004.gadā tika pieņemts lēmums par upes gultnes rekonstrukcijas sākšanu, savukārt darbus valsts SIA Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi sāka 2008.gadā. Kā atzīst ministrijā, šajā laikā arī aktivizējās vides aizsardzības kustība, veidojās pretēji viedokļi par ūdensnotekas sakārtošanas nepieciešamību, tika organizētas sabiedriskās apspriešanas, tikšanās ar zemju īpašniekiem, līdz ar to darbi ievilkās līdz 2015.gadam.

Kopumā šajā laikā vairākās kārtās pārbūvēta Ošas gultne 38,9 kilometru garumā, kā arī trīs kilometru garumā pārbūvēta arī Dubnas upes gultne.

Projekts Valsts nozīmes ūdensnotekas Oša rekonstrukcija Līvānu novada Rožupes un Rudzātu pagastos īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumu, un upju gultnes attīrīšanā investēts 1,1 miljons eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas