Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Osipovu virza apstiprināšanai ST tiesneša amatā

Valdība otrdien nolēma virzīt apstiprināšanai Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes profesori Sanitu Osipovu.Par viņas apstiprināšanu vēl jālemj Saeimai.Vienlaikus valdība Tieslietu ministrijai (TM) uzdeva pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētāja Raimonda Vējoņa ierosinājuma sagatavot priekšlikumus par procedūru, kādā pirms apspriešanas valdībā virza amatpersonas uz dažādiem amatiem.

TM valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis norādīja, ka ministrija šos priekšlikumus varētu sagatavot triju mēnešu laikā.Vējonis, paužot ZZS valdē lemto, teica, ka agrāk vairākas reizes iepriekš ir pārmests par necaurredzamo kārtību un lēmumiem šaurā personu lokā par kādu kandidātu virzīšanu uz dažādiem amatiem pirms apspriešanas valdībā. Gadījums ar Osipovas izvirzīšanu, pēc ZZS domām, bijis līdzīgs, jo pieņemts šaurā lokā.Tāpēc Vējonis aicināja noteikt skaidru procedūru, kā piesaka kandidātus virzīšanai amatos pirms vērtēšanas valdībā. Viņš sacīja, ka "Osipovas kandidatūrai nav ne vainas", taču uz ST tiesneses amatu varētu būt arī citi kandidāti, tāpēc būtu bijis jārīko konkurss. Tomēr ZZS uzticoties tieslietu ministra Aigara Štokenberga ("Vienotība") izvēlei, virzot uz šo amatu Osipovu, kura ir jurisprudences pasniedzēja no Latvijas Universitātes."Es uzticos Štokenbergam, lai arī viņš ir ticies tikai ar Latvijas Universitāti, lai arī, piemēram, Juridiskajā augstskolā un tiesnešu vidū būtu citi pieklājīgi kandidāti," pavēstīja Vējonis, norādot, piemēram, uz Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa atbilstību šim amatam.Savukārt Štokenbergs atzina, ka Osipova pilnībā atbilst visiem nosacījumiem, kas noteikti ST likumā. Runājot par konsultāciju procesu un kandidātu izvirzīšanu uz amatiem, viņš norādīja, ka daudzi jurisprudences un tieslietu jomas speciālisti strādā par mācībspēkiem augstskolās, piemēram, Vējoņa minētais Kusiņš, Saeimas deputāte Ilma Čepāne ("Vienotība"), tieslietu ministra padomnieks Jānis Maizītis un citi.Tieslietu ministrs arī piekrita, ka pašlaik likumā nav noteikta procedūra par konkursu rīkošanu un kandidātu izvirzīšanu uz kādu amatu pirms izvērtēšanas un virzīšanas valdībā. "Par šīm procedūrām ir jāpadomā, bet aicinu atbalstīt Osipovas kandidatūru," teica Štokenbergs.Viņš arī uzsvēra, ka pēc referenduma, ja iedzīvotāji atbalstīs esošās Saeimas atlaišanu, būs unikāla situācija ar sarežģītu Saeimas sēžu sasaukšanas kārtību, tāpēc Kusiņš vēl būs noderīgs Saeimas Juridiskajā birojā. Taču arī viņš varētu būt ļoti labs kandidāts uz ST tiesneša amatu.Osipova ir studējusi LU Juridiskajā fakultātē un ieguvusi doktora grādu tiesību zinātnē. Kopš 2006.gada viņa ir LU Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.Valdībai ST tiesneša amata kandidāts jāvirza, jo 22.maijā pēkšņi mūžībā aizgāja tiesnesis Viktors Skudra. Viņš amatā tika apstiprināts pēc Ministru kabineta priekšlikuma.Jau vēstīts, ka ZZS pagājušajā nedēļā lūdza uz nedēļu atlikt jautājumu par Osipovas virzīšanu uz ST tiesneses amatu, lai sīkāk iepazītos ar viņas kandidatūru. Asi uz to reaģējis Valsts prezidents Valdis Zatlers, nosaucot to par tiesu varas ietekmēšanas mēģinājumu. Viņš arī paudis, ka sabiedrisks konkurss uz tiesneša amatu nav nopietni vērtējams priekšlikums un šī funkcija ir jāuztic profesionāļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas