Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No 15.janvāra ieceļotājiem Latvijā būs jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu

Lai veicinātu epidemioloģiski drošāku pārvietošanos un samazinātu Covid-19 infekcijas ievešanu valstī, valdībā nolemts no 15.janvāra pastiprināt ieceļošanas pasākumus Latvijā - ieceļojot valstī būs jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu, ceturtdien mikroblogošanas vietnē Twitter vēstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Turklāt testam būs veiktam ne vēlāk kā pirms 72 stundām.

Kā aģentūrai LETA norādīja Satiksmes ministrijā (SM), noteikumi stāsies spēkā vienlaikus ar līdzīga regulējuma ieviešanu Lietuvā un Igaunijā.

Papildu drošības pasākumu mērķis ir pasargāt no vīrusa infekcijas ievešanas un mudināt iedzīvotājus pārvietoties tikai būtisku iemeslu, ģimenes apstākļu vai darba dēļ.

Apliecinājums par negatīvu testu, proti, testa rezultāts, ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana.

Kā preses konferencē pēc valdības sēdes uzsvēra Linkaits, līdz jauno nosacījumu spēkā stāšanās termiņam ir pietiekami ilgs laiks, lai pārvadātāji būtu informēti un varētu tam sagatavoties. Viņš pieļāva, ka pirmajās dienas varētu notikt kādas aizķeršanās, bet, vērojot citu prasību izpildi, tās ar laiku tiek rūpīgi pildītas.

Tāpat ministrs pauda, ka ieceļotājiem lidostā Rīga izlases kārtībā varētu tikt pieprasīts vēlreiz uzrādīt testu, bez kura pasažieri teorētiski nemaz nevarētu iekļūt lidmašīnā.

Linkaits norādīja, ka par prasību avio pārvadātāji tiks informēti ar Civilās aviācijas aģentūras (CAA) starpniecību.

Ieceļojot Latvijā ar privāto automašīnu, atzīmei par negatīvu testa rezultātu ir jābūt aizpildītajā Covidpass.lv anketā. Šīs prasības izpildi izlases kārtībā pārbaudīs Valsts robežsardze vai Valsts policija.

Noteikti arī izņēmuma gadījumi, kad tests pirms ieceļošanas Latvijā nav jāveic, - bērniem līdz 11 gadu vecumam, personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19, pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem, jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas, tranzīta pasažieriem, kuri nepamet lidlauka kontrolējamo zonu, diplomātiskā korpusa pārstāvjiem.

Tāpat tests netiks prasīts pierobežas iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso robežu darba, izglītības un līdzīgu vajadzību dēļ un var uzrādīt apliecinājumu par nodarbinātību vai izglītību.

No 15.janvāra caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu būs atļauti starptautiskie pasažieru pārvadājumi Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) robežās, kā arī no Šveices un Apvienotās Karalistes, ceturtdien nolēma valdība.

Līdz 15.janvārim starptautiskie pasažieru pārvadājumi nav atļauti uz valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem divkārt pārsniedz vidējo ES un EEZ valstu rādītāju. Patlaban divkāršais rādītājs ir 856,2 gadījumi.

Aizliegums veikt starptautiskos pasažieru pārvadājumus no pirmdienas, 4.janvāra, tika attiecināts uz Nīderlandi, Čehiju, Lihtenšteinu, Lietuvu, Slovēniju un Sanmarīno.

Satiksmes ministrija joprojām aicina atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un rūpīgi iepazīties ar to valstu epidemioloģiskās drošības prasībām, caur vai uz kurām ceļotājam jādodas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas