Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Latvijas Radio (LR) valdes locekle Sigita Roķe

NEPLP pauž neuzticību Latvijas Radio valdes loceklei Sigitai Roķei; jauno valdi vēlēs 2. oktobrī

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi izteikt neuzticību Latvijas Radio (LR) valdes loceklei Sigitai Roķei, vēsta LR.

Līdz jauno valdes locekļu apstiprināšanai Latvijas Radio vadības pienākumus uz laiku uzņemsies Juris Gavars.

Divus no trijiem Latvijas Radio jaunās valdes locekļiem vēlēs pirmdien, 2. oktobrī, ceturtdien pastāstīja NEPLP loceklis Patriks Grīva. Savukārt konkurss uz trešo valdes locekļa amatu tiks izsludināts tuvāko nedēļu laikā, pavēstīja padomes pārstāvis Ivars Āboliņš.

Nenosaucot kandidātu uzvārdus, Grīva pastāstīja, ka konkursā uz LR valdes locekļu vietām izvirzīti divi kandidāti uz Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amata amatu, kā arī trīs kandidāti uz valdes locekļa amatu finanšu vadības jomā.

Visiem kandidātiem atbilstoša pieredze šiem amatiem un mediju vadībā, piebilda NEPLP pārstāvis.

Āboliņš, skaidrojot lēmumu izteikt neuzticību Roķei, vissmagākos pārmetumus veltīja par "satura tirgošanu", kas "šajā ģeopolitiskajā laikā ir īpaši bīstami". Satura pārdošana konstatēta gan dažādos LR veidotajos raidījumos, gan ziņu sižetos. NEPLP pārstāvis par piemēru rādīja vairākus Roķes parakstītus papīrus par slēgtiem līgumiem, kuros atrunāti partneru nosacījumi un raidījumu tēmas. Tas pēc viņa teiktā, ir nepieļaujams pārkāpums, turklāt par šiem līgumiem ir bijis jāzin arī LR otrā līmeņa vadībai.

Roķe LR mājaslapā lasāmā viedokļa tekstā pauž neizpratni par NEPLP un atsevišķu tās locekļu darbībām, kuru mērķis acīmredzami ir būtiski kavēt sabiedriskā medija darbu un attīstību, kā arī diskreditēt tā darbiniekus publiskajā telpā.

"Pēdējo mēnešu laikā NEPLP ir mērķtiecīgi īstenojis tādas aktivitātes, kas skaidri apliecina, ka to mērķis ir Latvijas Radio darbības dezorganizācija. Administrācijas "mobings" un publiskajā telpā izskanoši apvainojumi paralizē radio darbu. Aicinām atbildīgās amatpersonas pievērst šai situācijai uzmanību un reaģēt, lai novērstu katastrofu laikā, kad jēdziens viltus ziņas un informācijas karš jau ir ikdienā lietoti termini," paudusi Roķe.

"Pēdējo mēnešu laikā NEPLP ir nosūtījis vairākus desmitus dažādus informācijas pieprasījumus, bieži ar neadekvāti īsu iesniegšanas termiņu. Tas būtiski apgrūtina LR darbu. Ievērojams darbinieku skaits ir spiesti nodarboties ar dokumentu kopēšanu un noformēšanu. To kopējais apjoms jau ir sasniedzis 3571 lapas, un darbinieki nevar pienācīgi veikt ikdienas darbus, rūpējoties par uzņēmuma stabilu darbību un attīstību. Diemžēl arī padomes kompetence iedziļināties un saprast iesniegto informāciju šādos apstākļos ir apšaubāma. Lai varētu pilnvērtīgi analizēt un kaut ko secināt no iesniegtiem grāmatvedības un citiem dokumentiem, nepieciešams iepazīties arī ar lēmumiem un to pamatojumiem, ko padome nav darījusi un tomēr interpretējusi dokumentu saturu pat publiskajā telpā," viņa klāstījusi.

Roķe LR valdē, atbildot par programmu attīstības jautājumiem, strādā kopš 2015.gada janvāra. Taču kopš šā gada marta līdz augustam viņa bija vienīgā LR valdes locekle, jo NEPLP izteica neuzticību LR valdes priekšsēdētājam Aldim Pauliņam un valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam. Tolaik NEPLP Roķei deva pārbaudes laiku un šogad 11.maija sēdē nolēma, ka viņa kā vienīgā valdes locekle turpinās darbu LR valdē.

Tomēr šogad augsta sākumā NEPLP nolēma līdz jaunu LR valdes locekļu iecelšanai par LR valdes locekli apstiprināt LR finanšu direktoru Juri Gavaru, kurš no šā gada aprīļa LR valdē darbojās kā prokūrists.

Konkurss uz LR valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu finanšu vadības jautājumos tika izsludināts 10.augustā, bet pieteikumus konkursā varēja iesniegt līdz 25.augustam.

Konkursa pirmajā kārtā no kopumā saņemtajiem pieteikumiem 18 iesniegti valdes priekšsēdētāja amatam un 14 uz valdes locekļu finanšu vadības jautājumos amatu. Savukārt četri pieteikumi saņemti uz abiem konkursā izsludinātajiem amatiem. Turpretī otrajai kārtai uz LR valdes priekšsēdētāja amatu tika izvirzīti 11 kandidāti, bet uz valdes locekļa finanšu vadības jautājumos amatu - septiņi kandidāti.

Drīzumā NEPL varētu paziņot konkursa rezultātus.

Jau ziņots, ka septembra vidū Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē starp Roķi un NEPLP locekļiem izvērsās asa vārdu apmaiņa pēc tam, kad NEPLP loceklis Ivars Āboliņš izteica kritiku par LR darbinieku piemaksu sistēmu.

Viņš atzina, ka LR audita laikā NEPLP konstatējusi "slepenu" piemaksu sistēmu daļai LR darbinieku, kas to pamatalgas pārsniedz 200% līdz 250% apmērā. Pēc NEPLP locekļa teiktā, piemaksu apmēri variē no 750 eiro līdz pat 1800 eiro.

Savukārt Roķe aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka, atbilstoši likumam, LR ir jāizmaksā darbiniekiem piemaksas gadījumā, ja tiek veikts papildu darbs, kas darbinieka amata aprakstā nav iekļauts. Viņa skaidroja, ka līdzekļus, no kuriem darbiniekiem tās tiek izmaksātas, LR nevar iekļaut darbinieku pamata atalgojumā, jo atlīdzības par papildu darbu ir mainīgas.

Roķe sacīja, ka piemaksas darbiniekiem var tikt izmaksātas arī kā dažāda veida pabalsti, ko paredz LR un darbinieku arodbiedrības koplīgums, vai arī tās tiek piešķirtas par darbu dažādos projektos. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka visas LR darbiniekiem izmaksātās piemaksas ir dokumentētas, skaidrojot, ka LR nevar tērēt nevienu tā rīcībā esošo eiro, neatskaitoties par tā izlietojumu.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Tā tas būs
T
kamēr valsts medijus neaizstās no politikas neatkarīgi mediji!
:(
:
NEPLP kļūst par sinonīmu netīrai varas uzurpēšanai un totālai nekompetencei, un nelietībai! Mērķis - totalitāras idiotu varas atjaunošana!
Buba
B
Nu nevar Aivara Šļomoviča Saeimas apstiprināta NELPL nepadzīt LR vadību pāc tam, kad nekaunīgi paziņots par Ventspils pašvaldības slavināšanas pārtraukšanu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas