Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

NBS nodarbību laikā, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme

Plānotu nodarbību laikā, kurā jūrā gāja bojā viens Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīrs, bet otrs ar hipotermijas pazīmēm tika nogādāts ārstniecības iestādē Rīgā, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme.

Aizsardzības ministrijā portālu Diena.lv informēja, ka saskaņā ar sākotnējo informāciju, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme, kuras dēļ, manevra laikā karavīriem izkrītot no laivas, tā neapstājās, bet turpināja kustību, tādējādi abiem karavīriem nebija iespēju tikt atpakaļ laivā.

Nelaimes gadījums notika Speciālo uzdevumu vienības ātrgaitas laivas vadīšanas nodarbības laikā Rīgas jūras līcī. Tās mērķis bija veikt treniņus iemaņu paaugstināšanai un nostiprināšanai, pilnveidojot manevrēšanas prasmes atklātos ūdeņos.

Nodarbību vadīja sertificēts instruktors ar pirmās palīdzības un glābšanas uz ūdens kvalifikāciju, kurš bija arī nodarbības vadītājs ar pieredzi ūdens operāciju veikšanā. Sertifikāts iegūts laivu vadītāju - glābēju kursā. Šajā nelaimes gadījumā viņš ir cietušais karavīrs.

Nodarbībās izmantotā RHIB tipa laiva nelaimes gadījuma rajonā trešdien, 7. maijā, tika atrasta un patlaban tā ir nodota ekspertu rīcībā.

Pirms nodarbības tika veikta laivas un ekipējuma pārbaude, kā arī personālsastāvam noteiktās obligātās drošības instruktāžas. Abi karavīri bija ģērbti hidrotērpos un ekipēti atbilstoši iepriekš izvērtētajiem laika apstākļiem un nodarbības specifikai. Abiem bija individuālie glābšanas līdzekļi.

Lai noskaidrotu nelaimes gadījuma apstākļus, ir sākta nelaimes gadījuma speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana, kuru veic Aizsardzības ministrijas Ģenerālinspekcija. Savukārt Militārā policija par notikušo faktu sākusi kriminālprocesu, nosakot arī nepieciešamās ekspertīzes.

Plašāka informācija par nelaimes gadījuma apstākļiem tiks sniegta pēc dienesta izmeklēšanas, kas var ilgt līdz 30 dienām, bet nepieciešamības gadījumā tā var tikt pagarināta.

Bruņotie spēki sola sniegt visu nepieciešamo atbalstu bojāgājušā karavīra tuviniekiem, tostarp arī psiholoģisko un garīgo atbalstu, kuru saņems arī cietušais karavīrs un nelaimes gadījumā iesaistīto karavīru dienesta biedri.

Pēc nelaimes gadījuma speciālās izmeklēšanas slēdziena sagatavošanas tiks lemts par kompensācijas 100 000 eiro apmērā izmaksāšanu bojāgājušā karavīra tuviniekiem.

Bojāgājušais Speciālo uzdevumu vienības dižkareivis, nodaļas komandiera vietnieks, bruņotajos spēkos dienēja kopš 2009.gada, bet dienestu Speciālo uzdevumu vienībā sāka 2010.gadā. Par teicamu pienākumu izpildi dienesta laikā ir saņēmis bruņoto spēku komandiera apbalvojumu - pateicību.

Jau ziņots, ka aizsardzības nozares vadība izteikusi visdziļāko līdzjūtību bojāgājušā karavīra tuviniekiem. Otra cietušā karavīra veselības stāvokli mediķi raksturo kā stabilu.

Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka pēdējos astoņos gados Latvijā miera apstākļos gājuši bojā vismaz septiņi karavīri un zemessargi, bet vēl vairāki cietuši. Savukārt Speciālo uzdevumu vienība miera apstākļos zaudējusi jau ceturto karavīru pēdējo astoņu gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas