Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mūrniece aicina rast iespēju Īrijas skolās diasporas bērniem apgūt arī latviešu valodu

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) sarunā ar Īrijas parlamenta spīkeru Šonu Fērgilu aicinājusi rast iespēju nodrošināt Latvijas valstspiederīgo bērniem Īrijas skolās apgūt arī latviešu valodu, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Īrijas parlamenta spīkers paudis gatavību meklēt risinājumu latviešu valodas apguvei Īrijas skolās.

"Īrijā dzīvo nozīmīgs skaits Latvijas valstspiederīgo, kas dod ieguldījumu Īrijas sabiedrībā un ekonomikā. Vienlaikus mums ir svarīgi, lai mūsu valstspiederīgie saglabātu saikni ar dzimteni, savu latvisko identitāti un kultūru. Mūsu pilsoņu ārvalstīs interešu aizsardzība ir viena no parlamenta darba prioritātēm," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, tiekoties ar Īrijas Pārstāvju palātas priekšsēdētāju.

Mūrniece teica, ka Saeima patlaban izstrādā jaunu Diasporas likumu. Savas diasporas politikas veidošanā Latvija ir arī ņēmusi vērā Īrijas labo praksi, kā saglabāt stingru saikni ar valstspiederīgajiem, norādīja politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Īrijai par atsaucību un atbalstu, risinot ar mūsu diasporu saistītus praktiskos jautājumus. Ļoti būtisks ir jautājums par bērnu interešu aizstāvību, teica Mūrniece un uzsvēra, ka joprojām aktuāla ir sadarbības uzlabošana starp Īrijas un Latvijas iestādēm bērnu ārpusģimenes aprūpes jautājumos.

Pārrunājot Eiropas Savienības (ES) aktualitātes, Mūrniece un Fērgils bija vienisprātis, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES un jo īpaši ar saistītais Īrijas robežjautājuma risinājums, nedrīkst negatīvi ietekmēt Latvijas un pārējās ES pilsoņus. "Latvija pauž solidaritāti Īrijai Apvienotās Karalistes izstāšanās līguma jautājumos, tostarp Īrijas-Ziemeļīrijas robežjautājumā, lai nākotnē saglabātu daudzpusīgo pārrobežu sadarbību," teica Saeimas priekšsēdētāja.

Attiecībā uz nākamo ES daudzgadu budžetu Latvijas prioritātes būs kohēzijas politika un konverģence, atbalsts lauksaimniekiem, kā arī svarīgiem pārrobežu infrastruktūras projektiem, uzsvēra Mūrniece. Latvija iebilst pret finansējuma samazinājumu kohēzijas politikai, kā arī iestājas par vienlīdzīgiem tiešajiem lauksaimniecības maksājumiem, pauda politiķe. Tāpat Latvijā ir svarīgi, lai ES budžetā saglabātu finansējumu ātrgaitas dzelzceļa projektam Rail Baltica, norādīja Saeimas priekšsēdētāja. Fērgils atzīmēja, ka Īrija un Latvija līdzīgi izprot ES daudzgadu budžeta mērķus, tostarp konverģenci un nepieciešamību saglabāt kohēzijas politiku.

Saeimas priekšsēdētāja ar Fērgilu pārrunāja arī situāciju Ukrainā. Mūrniece atsaucās uz savu maija vidū notikušo vizīti Ukrainā, kur apmeklēja arī militārā konflikta skarto Doņeckas apgabalu. Ņemot vērā nerimstošo konfliktu un tā postošās sekas, Mūrniece uzsvēra, ka ES ir jāsaglabā sankcijas pret Krieviju līdz pilnīgai Minskas vienošanos izpildei un ka šajā kontekstā ļoti svarīgi ir saglabāt ES vienotību.

 

Top komentāri

Trollis JT
T
Krievi tūdaļ aicinās Mūrnieci rast iespēju krievu bērnus izglītot krieviski.
Dadzis
D
Nekādā gadījumā ! Īrijā īru vai angļu ! Netrūka aizbraukt no latvijas un še tev atkal dzimtene par sevi atgādina !
NEBALSOTĀJS
N
Par tik stulbiem PPLV valdības darba spēkiem kā Mūrniece iesaku NEBALSOT.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas