Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Muceniekos mītošie patvēruma meklētāji izmēģina ievadkursu par valsti; interese liela

Latvijas vēsture, kultūra, tradīcijas, izglītības un veselības aprūpes sistēma, brīvā laika pavadīšanas iespējas, praktiska informācija par dažādiem pakalpojumiem - tās ir tikai dažas no tēmām, ko speciālos kursos patlaban apgūst Muceniekos mītošie patvēruma meklētāji, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Divas nodarbības jau ir notikušas, trīs vēl priekšā. Interese ir liela. Kultūras ministrijā (KM) atzīmē - šis būtībā ir izmēģinājums, pirms Latvija uzņem lielāku patvēruma meklētāju skaitu.

KM Sabiedrības integrācijas departamenta direktore Solvita Vēvere Dienai skaidro, ka šādam ievadkursam par Latviju ir divi mērķi. Pirmkārt, sniegt visdažādāko informāciju patvēruma meklētājiem, kuri par Latviju, iespējams, neko nezina. Otrkārt, šādi ir iespējams ne tikai sniegt priekšstatu, bet arī veidot saikni ar šiem cilvēkiem. Projekts īstenots pirmo reizi, jo iepriekš nav bijis jāgatavojas Latvijā uzņemt lielu skaitu patvēruma meklētāju. Tāpēc šis ir izmēģinājums. Tam sekos rūpīga analīze un diskusija, izvērtējot lietderību.

Dienai stāsta projekta īstenotāju biedrības Patvērums Drošā māja pārstāve Rasa Saliņa, mācības notiek gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbībās. Bet, lai visi sacīto saprastu un būtu iespēja uzdot arī jautājumus, piesaistīti tulki. Piemēram, pagājušā nodarbība notikusi latviešu, krievu, angļu, arābu, kurdu un farsi valodā. Te Vēvere piebilst, ka tieši tulku piesaistīšana veido lielu izmaksu daļu, taču ir būtiski, lai cilvēki teikto saprastu un veidotos psiholoģiska saikne.

Lai gan kursi domāti pieaugušajiem, uz mācībām dalībnieki var ņemt līdzi bērnus, ko viņi arī dara. Kamēr notiek mācības, bērnus pieskata brīvprātīgi, iekļaujot viņus apmācību procesā, spēlējot spēles, zīmējot un mācot viņiem vārdiņus latviski. Saliņa stāsta, ka uz pirmo nodarbību bija ieradušies kopumā 40 pieaugušo patvēruma meklētāju un 15 bērnu. Mācības notika divās grupās, un apgūtas divas tēmas - vispārīga informācija un sociālās drošības tīkls Latvijā. Savukārt šonedēļ kursos stāstīts par Latvijas vēsturi un tradīcijām, mājokļa tirgu un uzturēšanās atļaujām. Uz šo nodarbību atnākuši 33 pieaugušie un 13 bērnu. Līdzīgi kā pirmajā nodarbībā - bijis daudz jautājumu. "Vislielākā interese un jautājumi bija par uzturēšanās atļaujām - par statusa saņemšanu, pagarināšanu, iespējām strādāt, aizbildniecību nepilngadīgām personām, kā arī ģimenes apvienošanu," norāda biedrības jurists Alvis Šķenders. Nākamās nedēļas tēma būs nodarbinātība, un pieaicināts tiks Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāvis.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Par Latviju arī farsi valodā lasiet piektdienas, 11.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas