Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mozaīka: Strīdus izraisījušās bērnu grāmatas nekādā gadījumā nenorāda uz identitātes maiņu

Strīdus izraisījušās grāmatas bērnudārzniekiem norāda uz bērnu lomu spēli, empātiju, ko viņi jūt viens pret otru, un tur nekādā gadījumā nav runas par identitātes maiņu, šādu viedokli pauda lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina.

Viņa uzsvēra, ka diskusijas par Labklājības ministrijas (LM) izdotajām grāmatām "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards", kā arī metodisko materiālu pedagogiem "Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm" ir pārspīlētas, jo lielākie viedokļa paudēji ir tieši konservatīvās kristīgās organizācijas un tas nebūt neesot vairākuma viedoklis.

Tāpat Garina norāda, ka konkrētās 54 organizācijas nemaz nevarot tikt uztvertas kā pilnvērtīgas, jo tur esot vairāk individuālu viedokļu paudēju. "Protams, tā ir šo kristīgo organizāciju vārda brīvības izpaušana, ko nevar aizliegt, bet man rodas sajūta, ka lielākā daļa protestētāju, iespējams, nemaz nav redzējuši un lasījuši konkrētās grāmatas," secināja Garina.

Viņa gan ir pārliecināta, ka grāmatas tik un tā nokļūs bērnudārzos. "Šīs organizācijas tikai norāda, cik viņiem ir samaitāts izpratnes līmenis par šīm grāmatām, jo grāmatās runa ir par bērnu lomu spēlēm, iejušanos vienam otra ādā. Bērni taču vienmēr spēlē dakterus un skolotājus - tur notiek tas pats, proti, lomu spēles," skaidroja Garina.

Jautāta, kā viņa reaģē uz organizāciju pieprasījumu pēc labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) demisijas, Garina uzsvēra, ka tas ir absolūti smieklīgs solis, kas būtu jātraktē kā neveiksmīgs joks.

Tāpat Garina norādīja, ka patlaban ir sagatavota atbalsta petīcija grāmatu izplatīšanai, kurā uzsvērta diskusijas nepieciešamība jautājumos par dzimumu līdztiesību valstī. Petīcijas autore ir politoloģe, "Providus" pārstāve Linda Curika.

Jau ziņots, 26.septembrī grāmatu "Todien, kad Kārlis bija Karlīna" un "Todien, kad Rūta bija Rihards" izdošanu pavadīja skaļa plēšanās, jo vairākas organizācijas paziņoja, ka tās grauj bērnu dzimuma identitāti. Organizācijas pat pieprasīja Viņķeles atkāpšanos no amata.

Gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa Labklājības ministrijas un Ziemeļvalstu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas